Dokumentarni film i istina o stradanju LGBTIQ+ građana
Ccen 01 S

Photo: time.com

Dobro došli u Čečeniju

U Čečeniji je 2017. godine počela ozbiljna anti-gej kampanja koja je dovela do toga da se uhapsi više od stotinu muškaraca za koje se sumnjalo da su homoseksualci. U novinskom članku iz Novaye Gazete, autora za kojeg se tvrdilo da je autoritet kada su vesti iz Čečenije u pitanju, moglo je tada da se pročita da je uhapšeno više od 100 muškaraca, a da su bar trojica ubijena tokom akcije. Tvrdilo se da su među uhapšenima i poznate televizijske ličnosti, kao i ličnosti iz verskog života.

Novi dokumentarni film bavi se upravo ovim stradanjima, a snimio ga je David France, koji je poznat i po dokumentarcu “How to Survive a Plague“ koji se pojavio 2012. godine. France se od tada popeo na vrh liste autora koji se bave LGBTIQ+ pitanjima, pa je 2017. snimio i “The Death and Life of Marsha P. Johnson,” priču o trans* pionirki i misterioznom ubistvu.

Njegov treći film poneo je naslov “Welcome to Chechnya,” a u pitanju je uradak koji prati stradanja kvir osoba koje pokušavaju da pobegnu iz Čečenije. Film se opisuje kao jezivi triler iz stvarnog života, i prati grupu hrabrih aktivista koji se suprotstavljaju ozbiljnom nasilju koje LGBTIQ+ osobe u ovoj zemlji trpe već više od tri godine.

“Welcome to Chechnya” je premijerno prikazan na Sundance festivalu 2019. godine, i tom prilikom je dobio odlične kritike, te pohvale za priču, hrabrost, i bavljenje temom koja je aktuelna i od vitalnog značaja. Zbog toga što nasilje nad kvir osobama u Rusiji i Čečeniji još uvek traje lica učesnika su uglavnom sakrivena, ali ne kao što je to obično slučaj, već su na lica koja je trebalo sakriti tokom montaže dodata lica drugih stvarnih osoba koje su na to pristale. Na taj način je postignut snažan efekat, te gledalac lakše može da se identifikuje sa žrtvama koje pokušavaju da ispričaju svoju priču.

Oceni 5