Weekend Videos
Hand 01 S

Photo: Pinterest

Dobro došli u Gilead

Welcome to Gilead: Vrhovni sud SAD ukinuo je odluku prema kojoj je prekid trudnoće pravo zagarantovano ustavom te zemlje. Sada je odluka na svakoj od država pojedinačno, a s obzirom na to da mnoge od njih već ukidaju pravo na abortus, odnosno čine sve da ne bude lako dostupan, bezbedan i legalan, crno se piše ne samo ženama u SAD, već svuda. Crno se takođe ne piše samo ženama koje žele da prekinu trudnoću, već i onima koje žele da koriste kontracepciju. Nakon toga sledi udar i na istopolne zajednice i ionako ugrožene trans* osobe, kao i sve manjinske zajednice u globalu. Neće se na ovome zaustaviti, niti će se zaustaviti samo na Americi. Svi smo u ratu iako nam to niko nije javio i  odavno smo kolektivno skrenuli udesno, a Gilead je odmah iza ćoška.

Kako da sebi olakšate život: Pojam “wabi-sabi” je nastao u Japanu za vreme dinastije Song (960-1279. godine). Pre nego što ga je preuzeo Zen-budizam, označavao je strog, asketski, uzdržani vid izražavanja poštovanja. Danas se odnosi na opuštenije prihvatanje prolaznosti, prirode i melanholije, davanje prednosti nesavršenosti u svemu.

Od familije do distopije: Serije i filmovi koji prate dinamiku i odnose na radnom mestu popularni su već decenijama. Odnos prema poslu, kolegama i radu uopšte različito je obrađivan, od onog ciničnog, te pohlepno-korporativnog, preko porodičnog, odnosa ispunjenog smislom i svrhom, do distopijskih priča koje u velikim korporacijama vide vrhovno zlo. Način pripovedanja i poentu neretko diktira i duh vremena, pa nije slučajno što smo trenutno u distopijskoj fazi.

Milan Vlajčić (1939-2022): U februaru je otišao beskompromisno iskren i bridak komentator današnjice. Uređivao je kulturne rubrike „Studenta“ i „Mladosti“, književne listove i časopise „Vidici“, „Gledišta“ i „Književni glasnik“ (izdavačka kuća Otkrovenje). Ostavio nam je mnogo.

Filozofija bonsai drveta: Bonsai na prvu asocira na patuljasto drveće, što je logično, budući da reč upravo i označava takvo rastinje, ali ne smemo da smetnemo sa uma da se radi o umetnosti i filozofiji koja postoji još od 6. veka.

Oceni 5