Pismo XXZ čitaocima
Abrac 14 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Dobrovoljna mesečna pretplata

Ovih dana, bez tihovanja, u vrelini letnjih žega, setimo se da već posedujemo jubilej koji svečano ne obeležavamo: tri su meseca od kad postoji XXZ magazin. Tokom tih devedesetak dana navikavali smo se na sajt baš kao što se on navikavao na nas;  novi koncept nešto je što zahteva vreme i strpljenje, ne samo od strane autora, već i čitalaca.

Možda je posle tri meseca trenutak da još jednom podsetimo čitaoce da se još više uključe u uređivačku politiku našeg portala; poziv da nam šaljete vaše priloge, tekstove ili fotogalerije, ne samo da još važi nego je aktuelniji nego ikad ranije. Ovo je redakcija koja je otvorena za sve vrste vaših radova – i nema nikakvog razloga da oklevate da nam ponudite ono što smatrate zanimljivim, svejedno da li je to reportaža, esej ili priča s letovanja. U našoj statistici vidimo da čitaoce imamo u preko 180 država širom sveta; nekako nam je logično da očekujemo da nam pišete o stvarima i događajima koji vas okružuju, zašto svoja životna iskustva ne biste podelili s nama, svejedno da li ste u Novom Južnom Velsu ili u Južnom Sudanu.

Otvaramo prostor za vaše fotogalerije; dajemo vam mogućnost da nam se javljate s recenzijama knjiga ili koncerata, da nam predložite neki tekst koji bismo mogli da prevedemo jer se vama učinio zanimljivim, ukratko – želimo da budete urednici vlastitog portala. Vaše je da nam pošaljete rad; naše je da taj rad sredimo i pripremimo za portal. Čini nam se da bi upravo ta saradnja od našeg XXZ magazina mogla da dobije dimenziju koja nam danas nedostaje.

Znamo, takođe, da klasični komentari više nisu u fokusu, kao ranije. Ali, zašto ne biste komentar pretvorili u tekst, probali da ono što želite da kažete pretvorite u jednu novu formu? Čitava ideja novog sajta i jeste bila da uključimo što više čitalaca na portal, da on postane protočni medijski bojler za čitavo uredništvo, uključujući čitaoce-saradnike.

Upoznati ste s našom idejom o Long Read tekstovima koji se kod nas najbolje vide kroz mnogobrojne feljtone, poput onog iz knjige „Bolja prošlost“. Količina uloženog rada u želji da vam predstavimo sadržaje koje ne možete naći na drugim mestima, zahteva vašu pomoć kroz donacije ili dobrovoljnu mesečnu pretplatu.

Nećemo, naravno, uvoditi nikakvu zvaničnu pretplatu; svi će čitaoci moći da pristupe svakom tekstu u celini i celosti. Ali, apel da donirate naš portal – stoji. Možete to zvati donacijom ili dobrovoljnom pretplatom, ali nam je vaša pomoć neophodna kako bismo nastavili da i dalje radimo seriozne, velike tekstove i feljtone, značajne za čitav region.

Radimo na tome da otvorimo PayPal, o čemu ćemo vas odmah obavestiti. U međuvremenu, možete koristiti alternativne finansijske kanale kao što je Western Union ili uplata na naš račun u banci.

Ako želite da nam pomognete simboličnom donacijom, molimo vas da se za sve detalje (broj računa, adresa banke) i sva dodatna pitanja javite mailom glavnom uredniku na petar.lukovic@xxzmagazin.com.

Nakon tri meseca postojanja, vreme je da okrenemo novi list zajedništva između čitalaca i redakcije. Sve sa idejom da XXZ bude Naš Portal, mesto susreta gde ćemo boraviti u društvu prijatelja iz celog sveta.

Oceni 4.6