(Ne)očekivane pobede i skandali
Oscars 22

Photo: REUTERS/Brian Snyder

Dodela Oskara: CODA proglašen za najbolji film

Beyonce je izvela pesmu „Be Alive“, soundtrack iz filma „King Richard“, koji tematizuje početak karijera teniserki Serene i Venus Williams, sa Willom Smithom kao njihovim ocem i trenerom u glavnoj ulozi.

Smith je kasnije i nagrađen Oskarom za glavnu mušku ulogu, a kao laureati su mu se pridružili i Troy Kotsur, dobitnik Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu „CODA“ i prvi gluvi glumac ovenčan tom prestižnom nagradom, te Jessica Chastain, najbolja glavna glumica u filmu „The Eyes of Tammy Faye“ i Ariana DeBose, proglašena za najbolju glumicu u sporednoj ulozi za film „West Side Story“. DeBose je takođe prva oskarovka queer orijentacije i afričko-latinoameričkog porekla.

„CODA“ je proglašen kao najbolji film, za režiju je nagrađena Jane Campion, za film „The Power of the Dog“, za originalni scenario Kenneth Branagh za „Belfast“, a za najbolji adaptirani scenario Siân Heder za film „CODA“.

Najbolji strani film je japanski „Drive My Car“, dok je „Encanto“ najbolji animirani, a „Summer of Soul“ najbolji dokumentarni film. U muzičkim kategorijama pobedu su odneli Billie Eilish i Finneas za pesmu „No Time to Die“ iz najnovijeg filma o Jamesu Bondu, te Hans Zimmer kao kompozitor originalne muzike za film „Dune“.

Glumice Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes pokazale su se kao dobre i duhovite voditeljke, dok je komičar Chris Rock standardno lošim forama pokušao da oraspoloži prisutne, a sve začinio neslanom šalom na račun alopecije Jade Pinkett Smith. Tim povodom je od Willa Smitha odmah dobio šamar, što je ujedno najveći, ako ne i jedini, skandal sa ovogodišnje dodele. Iako insajderi tvrde da to nije bilo ni režirano ni planirano, o tome se više priča nego o bilo kojoj nagradi. U tom segmentu, čini se, nije bilo kontroverzi, pa su trenutno svi zadovoljni, dok se ne vide u nekom novom filmu i novom krugu nominacija i nagrađivanja.

Oceni 5