Grand prix za film „Bez“ Luke Papića
Beldocs Luka Papić

Photo: Beldocs promo

Dodelom nagrada svečano zatvoren 15. Beldocs

Nagradu za najbolju kameru dodeljena je Srđanu Keči za njegov film „Muzej revolucije“, dok je Nagrada za najbolju montažu pripala Jeleni Maksimović za film „Bez“.  Nagradu za najbolji kratki film festivala žiri je u kategoriji 14 filmova dodelio filmu „Mama, zašto ovde?“ tanzanijske rediteljke Nime Ngelime (Neema Ngelime). Posebno priznanje u ovoj kategoriji žiri je odlučio da dodeli filmu „Aralkum“ ukrajinske rediteljke Mile Žluktenko i nemačkog reditelja Daniela Asadi Faezija (Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi). Za najbolji film u okviru Teen selekcije mladi žiri je odabrao film reditelja sa Islanda Guđona Ragnarsona (Gudjon Ragnarsson) „Podigni lestvicu“. Posebno priznanje u konkurenciji Teen filmova dobio je film „Misija“ rediteljke Tanie Anderson (Tania Anderson).

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković je povodom zatvaranja ovogodišnjeg festivala izjavila: „Beldocs je uvek bio orijentisan ka publici i mnogo smo srećni da se ona vratila u bioskope. Iznenadili su nas neki filmovi koje je publika prepoznala i nagradila punim salama. Ukazali smo gostoprimstvo velikom broju autora i filmskih profesionalaca iz celog sveta. Više od 170 gostiju koji odlaze svojim kućama prezadovoljni uz komentare da je divna atmosfera na festivalu, da sve ide glatko 'kao švajcarski sat, ali sa balkanskim šarmom'.  Prikazali smo 112 najboljih dokumentarnih filmova i XR sadržaja iz celog sveta, dodelili nagrade najboljim filmovima i projektima, posvetili specijalni program Žena protiv sistema osnaživanju žena, Beldocs Teen mladima, organizovali retrospektive i master klasove velikana jugoslovenskog filma Karpa Godine i Želimira Žilnika. Danas smo priredili i komemorativan događaj u pomen litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa koji je brutalno ubijen u Mariupolju u aprilu ove godine uz prikazivanje njegovog filma Mariupolis iz 2016. Festival smo zatvorili ukrajinskim filmom, jer smo želeli da damo podršku partnerima i filmmejkerima koji se bore za život i ne prestaju da snimaju u ovim strašnim vremenima imajući u svesti pouke dokumentarizma da se tokom vanrednog stanja sastav društvenog poretka može razotkriti na neočekivane načine.“

Stručni žiri za dodelu nagrade u okviru srpskog takmičarskog programa 15. jubilarnog Beldocs festivala su bili Ivana Todorović, Eliz Žalado (Elise Jalladeau) i Džejms Latimer (James Lattimer), a žiri međunarodnog takmičarskog programa su činili: Karpo Godina, Marta Popivoda i Migel Ribeiro (Miguel Ribeiro). Žiri za nagradu za najbolji kratki film festivala je bio u sastavu Stefan Pavlović, Lizbet de Souler (Liesbeth De Ceulaer) i Nađa Tenštet (Nadja Tennstedt). Najbolji film u selekciji Teen ocenjivao je tinejdžerski žiri: Anja Knežević, Helena Stošić, Ivona Jović, Matej Kitanovski, Milica Ubović, Sara Ivanović, Vladimir Mirić.

Grand Prix srpskog takmičarskog programa uključuje diplomu i novčani iznos od 2000 evra, nagrade za najbolju fotografiju i montažu čine diplome i novčani iznos od 500 evra. Nagrade je uručila Aleksandra Mitrić Štifanić u ime Filmskog centra Srbije, pokrovitelja ovih priznanja. Direktorka DOX TV-a Maja Jelišić Kuper, pokrovitelja nagrade, za najbolji film u Međunarodnom takmičarskom programu uručila je nagradu u iznosu od 2000 evra.

Beldocs Industry, koji je bio deo 15. Beldocs IDFF-a, završio se 14. maja ceremonijom dodele nagrada za sekciju Beldocs in Progress. Tokom tri dana trajanja, prikazano je 16 dokumentarnih filmskih projekata u različitim stadijumima razvitka i produkcije, kao i šest projekata rađenih od strane srpskih produkcijskih kuća, koji su bili prikazani pred grupom internacionalnih  industrijskih članova - medija i emitera, predstavnika festivala, prodajnih i distributivnih preduzeća, kao i predstavnika filmskog tržišta generalno. Svi projekti su bili ocenjivani od strane međunarodnog žirija direktorke German Filmsa Simone Bauman, saradnice Sarajevskog Filmskog Festivala Rade Šešić i Đanija Hasečića iz Al Jazeera.

Glavna nagrada, novčana nagrada u iznosu 2000, sponzorisana od strane Al Jazeera Balkans, dodeljenja je projektu „We are pretty loud“ Džoi David Jovanović (Joey David) iz Srbije. Žiri je u izjavi napisao da ovaj projekat šarmantno i harizmatično predstavlja ozbiljne socijalno-političke teme. Žiri je takođe pohvalio snažne likove i njihovu pristupačnost, dobro konstruisan narativ koji obećava filmu veliki međunarodni potencijal, film koji je od velikog značaja i koji predstavlja bitne socijalne probleme.

Dodeljeno je i još nekoliko nagrada podržanih od strane partnera Beldocs IDFF - nagrada za umrežavanje međunarodnog festivala u Solunu pripala je projektu Jelisavete Smit (Ukrajina). Nagrada Istočnog srebrnog karavana instituta dokumentarnog filma (Strategija festivala) pripala je projektu Flotacija Eluned Zoe Aiano i Aleksandri Tatić (Srbija). Nagrada Dokumentarnog udruženja Evropskog podsticanja dodeljena je projektu „Ne želim“ Hanisa Bagashova (Severna Makedonija) i „Pitch the Doc, Kako pričati sa Lidijom?“ Rusudana Gaprindashvilija (Džordžija, Nemačka).

Oceni 5