Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (1)
Okrv 10 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Dođi To Get Old Zajedno: Šaulić, Brunclik, Lola & Amigo

Rubrika “Singlovi” rodila se 28. septembra 1979, kad je u “Džuboksu” br. 72 objavljeno ukupno osam recenzije; međunarodne mega-veličine Boney M i Eruption našli su se u društvu opasne SFRJ konkurencije: naše boje branili su Biljana Petrović, grupa Vatra, Rezonansa, Hamdija Ćustović, legendarni sarajevski bend Formula 4 i  beogradski duet Lola & Amigo. Istorija je mogla da počne.

BILJANA PETROVIĆ – Mi se volimo tajno/ Pošla sam na crveno (Diskoton)

Naša rock’n’roll dama se zaljubila na svom naj, naj, najnovijem singlu . Ona cvrkuće kako se njih dvoje (ON + ONA) “šetaju tajno”, i “ljube tajno”, “vole tajno” –  šta još “radite tajno”, draga Biljana. Inače, ovo je šlagerski fazon koji s rock’n’rollom nikakve veze nema, koga pošten čovek čak ne može da sluša, a da ne padne u komu. La-la-pesmica uz tra-la-la tekst s mrežastim omotom i senzualnim usnama. Ko je pomenuo Formulu 4?

FORMULA 4 – Mladi smo, mladi smo/ Nikom nije tako kao što je meni (Diskoton)

Kad čuveni Ljubiša Racić peva “Mladi smo, mladi smo mi i suncem obasjani”, suze su mi već na trepavicama. Njegov mili, ugodni glas s blagim ukusom falša, uz primitivnu, atavitističku gitaru koja puca od bola i očaja i optimizma, potpuno odgovara naslovu “Nikom nije tako kao što je meni”. Poor boy, Ljubiša! On je jedini čovek u ovoj zemlji čije ploče padaju u zaborav istog časa kad se iznesu ispod presa! Njemu treba pomoći i naći mu posao – od ovakve svirke ‘leba nema.

VATRA – Poljubićeš me, zar ne/ Iščupaj mi srce (RTB)

Kragujevačka Vatra sa svojim singlom na 33 obrataja (ozbiljno) podlegla je neodoljivom šarmu starog, dobrog bluza i tako nam ponudila lepo očuvanu matricu na kojoj gitarista i orguljaš skladno forsiraju svoje egoistične deonice. Svaki moment muzike obojen je “progresivnom” pastelom, što uz romantičan (ah) i patetičan (uh) tekst singlu daje šanse kod nesrećnih usedelica i sličnih sentiš kreatura. Pošto je ovo prva ploča Vatre – treba sačekati rasplet, videti kako će dalje. Za sada, status quo. Vadis?

BONEY M – Hooray! Hooray! It’s A Holi-Holiday!/ Ribbons Of Blue (Jugoton – Hansa)

Zanimljivi pacijenti! Dijagnoza: potpuna komercijalizacija čitavog organizma, neki delovi trajno oštećeni i neupotrebljivi. Previše saharina u krvi. Neuroze koje se manifestuju vulgarnim refrenima i histeričnim napadima disco ritma. Indikacije: Bolest se pojavljuje u oblike crne ploče koja emituje zarazna zračenja. Preporuka: Izbegavati! Opasno po život!

REZONANSA – Jedno veče u hotelu (Konobari i kuhari)/ Kad ću te vidjeti opet (Diskoton)

U nešto izmenjenom sastavu Rezonansa istupa sa singlom koji će - neosporno – dosta vrteti na domaćim radio stanicama, ali to neće rešiti dilemu: da li je sastav spreman za ozbiljnije muzičke poduhvate osim ovih pesmica koje su toliko neutralne i prolazne da to već postaje opasno.

“Jedno veče u hotelu (Konobari i kuhari)” vešt je rege štos na koga se nadovezuje nejasan tekst o “gostu lutalici” koji moli da ga ne odvedu. Ko? Gde? Nemam pojma. Od ostalih novosti, vest da Rezonansa još uvek ima malo šarma i da je to evidentno – i… to je sve.

ERUPTION – Leave A Light/ Give Me A Little Piece Of Your Sweet Side (Jugoton – Hansa)

Na formuli Boney M obučavani i trenirani, Eruption na ovom singlu ne pružaju ni minimum potrebnih uslova da se njihova ploča sluša bar s pažnjom koju zahteva pristojnost. Skromna disco tema koju Eruption ponavljaju dok ne poludite, bezlična produkcija, prosečan snimak uz koji se čak može skakati… Sledeći, molim!

HAMDIJA ĆUSTOVIĆ – Svako svoju sudbu ima/ More i ti (Diskoton)

Čovek koji je nekad davno obećavao i budio nade da će od njega nešto biti u muzičkim razmerama – danas zvuči kao Mišo Kovač. Jedna razmažena i bleda pesma ne daje mu nikakve šanse, naprotiv, ona sve napore guši još u početku, a stih “svako sudbu svoju ima” kamen je temeljac ove umne filozofije. Šta još da kažem na “trud” studijskog orchestra? Ili na havajske gitare? Bajno, samo nastavi tako.

LOLA AND AMIGO – Don’t Let Them Separate Us/ Come To Get Old Together (RTB)

Ne znam kome je palo na pamet pala perverzna ideja da pesme Šabana Šaulića i  Zorice Brunclik (“Dođi da ostarimo zajedno”, “Ne dozvoli da nas rastave”) prepeva na engleski – ali, dotičnom treba zabraniti pravo na razmišljanje! Lola i Amigo, nesrećnici, daju sve od sebe, želeći pritom da zvuče što je mogućno ozbiljnije uz melodioznu žalopojku, no pomoći nema. Ovo je grozno.

- Ljubiša, vrati se, sve ti je oprošteno!

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“, Džuboks broj 72, 28. septembra 1979. godine

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5