XXZ magazin preporučuje
Just Mercy

Photo: KCRW.com

Dokle više o nepravdi?

Film

Just Mercy (2019)

Filmovi o nepravdi i rasizmu snimaće se dok je nepravde i rasizma – i to bi bio jedini, normalan i konačan odgovor za nemali broj onih kojima je ovakvih filmova dosta i koji su to već negde gledali. Idealno bi bilo da filmovi ovakve tematike nadžive oblike diskriminacije koje tretiraju, ali sasvim je jasno da ne živimo u idealnom svetu, niti da se makar i ideji takvog sveta približavamo. Zato je uloga pojedinca izuzetno važna onda kada sistem i društvo zakažu ili aktivno podupiru nepravdu.

Just Mercy zasnovan je na istinitoj priči, a snimljen prema knjizi advokata Bryana Stevensona, koji je branio afroameričke zatvorenike, često osuđivane na rigoroznije kazne za dela koja su počinili, ili pak uopšte nisu počinili. Mnogi su umesto pravde dočekali pogubljenje, a od smrtne kazne delilo bi ih tek jedno svedočenje nepouzdanog svedoka, često ucenjenog. U centru ove priče je Walter McMillian iz jednog gradića u Alabami, nepravedno optužen za ubistvo osamnaestogodišnje belkinje. Njegova i Stevensonova pravna horor-saga trajala je gotovo deceniju.

The Other Lamb (2020)

U nadrealnom okruženju muškarac koji podseća na Isusa postaje Pastir, i kreće se u ograničenom prostoru, među suprugama i ćerkama.

Iako drama, ovo Jagnje ima i ozbiljne elemente horora, koji čine da podseća na Midsommar – jedan od horor hitova iz 2019. godine. Poligamija, incest i kontrola upareni su sa mrtvim pticama i ovcama u porođajnim mukama, te sa jednostavnom pozadinom koja je sastavljena od nepreglednih pustara i golog drveća. Izolovane od ostatka sveta junakinje ovog filma žive u senci samo jednog muškarca, budući da ga doživljavaju kao izabranog, proroka, mesiju, kao centar sveta koji je sam stvorio.

Gledalac dobija i uvid u to kako funkcioniše neki kult, iako se ovde radi o zajednici koja podseća na onu šumsku porodicu iz serije Game of Thrones, te do kraja filma ostaje da se pita šta se dešava sa muškim bebama koje se sticajem okolnosti rode baš u toj situaciji, među majkama koje oca zovu Pastirom.

Molly's Game (2018)

Ovaj film zasniva se na istinitoj priči o Molly Bloom – sportistkinji koja je od skijanja stigla do pokera, te počela posao koji se u nekom trenutku merio u milionima dolara.

Film će vam biti zanimljiv i u slučaju da ne volite poker, budući da prati jednu sudbinu koja je sve samo ne dosadna. Reditelj i scenarista Aaron Sorkin ponudio je scenario sa elementima koji su karakteristični za njegov rad, te će poštovaoci biti više nego zadovoljni. Priča ima uspone i padove, te na momente izgleda kao neki malo slabiji TV film, ali se svaka praznina brzo nadoknadi uzbudljivim momentima iz života glavne junakinje. I sve to se jednom zaista dogodilo.

Maggie (2018)

Južnokorejska rediteljka Yi Okseop donosi nam surealnu priču o jednoj medicinskoj radnici. Nakon što je neko fotografiše tokom seksa u prostoriji za radiologiju, glavna junakinja brzo postaje paranoična, budući da fotografija kruži među ostalim osobljem. Zajedno sa upravnicom odeljenja kreće u misiju koja za cilj ima da utvrdi da li se ljudima može verovati.

U pitanju je divno obojena savremena priča o odnosima i komunikaciji, a filmovi i jesu kao život, koji i sam ima zaplete u kojima se preteruje, i junake koji preglumljuju.

Serije

Deadwater Fell (2020)

Škotska, David Tennant, triler i misterija. Svi neophodni elementi za dobru seriju su tu. Vaše je samo da se prepustite i ne pitate ko je, već zašto je ubica. Deadwater Fell je prevashodno psihološka drama koja preispituje ljudsku prirodu i međuljudske odnose, a potom sve ostalo. Stihovi zagrebačkog benda Pips, Chips & Videoclips i ovde se mogu iskoristiti za uvod u problematiku: „To je priča iz pitoresknog gradića gdje se ništa ne odvija kako spada.“  

Četiri epizode od po četrdesetak minuta sasvim su dovoljne za intenzivno pro/eživljavanje jednog popodneva tokom policijskog časa, recimo.

Ozark (3. sezona, 2020)

Savršena za bindžovanje, serija Ozark i u trećoj sezoni donosi avanture familije Byrd, na čelu sa Martyem (Jason Bateman) iWendy (LauraLinney).

Dok se prva sezona oslanjala na šok kao glavno sredstvo privlačenja publike, a druga donela nekoliko novih, ali beznačajnih, likova koji su od sezone napravili ravnu liniju, treća pronalazi zlatnu sredinu i ravnotežu između šoka i razumnog uzbuđenja.

Porodica ulazi u nove sukobe sa meksičkim kartelom i lokalnim kriminalcima, novi junaci dolaze i umiru, a sve do kulminacije koju verovatno niko nije očekivao.

Nailed It! (4. sezona, 2020)

Ovaj rijaliti momenat zabavan je pre svega onima koji vole torte, ali i svima kojima je potrebno nešto što bi im skrenulo pažnju sa aktuelnih dešavanja.

Savršena za opuštanje nova sezona donosi nove takmičare koji u svakoj epizodi pokušavaju da naprave tortu koja podseća na onu koja im je zadata, a koja je obično remek-delo poslastičarstva.

Knjige

Ivana Sajko, „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991, i nakon“

Povijest nikada ne može biti objektivna. Nikada.

"Htjela sam prikazati da postoji nebrojeno mnogo načina da se govori o činjenicama. Niti jedan nije istinit. Proglašenje Nezavisne Države Hrvatske 1941. Oslobođenje Zagreba 1945. Velika poplava 1964. Otmica aviona 1976. Titova smrt 1980. Bla- bla- bla. Same bajke. Svatko ih je svojoj djeci ispričao drugačije."

Volter „Kandid“

Uvek je dobar trenutak prisetiti se ovog klasika, međutim, ako ćemo biti potpuno cinični – sadašnji trenutak je možda najbolji od svih trenutaka da se vratimo Kandidu, ili ga pročitamo po prvi put. Ne kažemo da u budućnosti neće biti isto tako idealnih trenutaka, ali za početak tu budućnost valja dočekati. Kandid zna i kako.

Pesma

Kathleen „The Longest Year“

„Every other day we break another record/How many more till there’s nothing left/Oh here we go again into another/Longest year“, peva indie umetnca Kathleen dok nas melodijom vraća u sedamdesete, a tekstom u sadašnji trenutak, i to ne samo pandemije koja nas je sve iznenadila, već u sve ono što joj je prethodilo i na neki način pripomoglo – nebriga za okolinu, bahatost, nacionalizam, sebičnost... „Najduža godina“ će, slutimo, potrajati.

Nostalgija

Confidentially Yours (1983)

Ponovo Truffaut, ovoga puta priča o trgovcu nekretninama po imenu Julien Vercel (Jean-Louis Trintignant) koji biva optužen da je u lovu ubio ljubavnika svoje supruge. Svi dokazi ukazuju na njega, a situacija se dodatno komplikuje kada neko ubije i suprugu.

Sex, Lies, and Videotape (1989)

Citiranje naslova ovog filma van ikakvog konteksta već decenijama je najnormalnija pojava, ali pre nego što se vratimo ovom filmu, valjalo bi odbaciti sve banalnosti na koje nas naslov sasvim pogrešno može navesti.

Reč je o filmu koji duboko i nepatvoreno promišlja međuljudske odnose, iskrenost i ljubav, a elementi iz naslova tu su tek kao pomoćno sredstvo za obmanu, beg od sebe, ali i istinsko prepoznavanje.

Ghibli na Netflixu

Na red je došao i The Cat Returns iz 2002. godine – priča koja prati avanture devojčice koja se udružuje sa neobičnom mačkom.

Radi se o devojčici Haru koja jednog dana spase život pomenutoj mački, a brzo se ispostavlja da se ne radi o običnom kućnom ljubimcu, već o životinji koja zna mnogo o Kraljevstvu mačaka.

Video igre

Mackerelmedia Fish: Neobična retro avantura

Inspirisana već zastarelom platformom Macromedia Flash, retro igra Macromedia Fish je ipak zabavna, i što je takođe važno – besplatna.

U pitanju je najnoviji projekat nezavisne developerkeNathalieLawhead, koji igračima pruža mogućnost da postanu internet arheolozi koji istražuju „prastari“ web-sajt koji se oko njih ruši. U glavnu igru su implementirane i mini-igre, a osnovna potraga podrazumeva jurnjavu za najvećom ribom, potom za pacovom koji gricka deliće starog koda, a tu su i brojni Error 404 ćorsokaci.

U pitanju je nešto između interaktivnog narativa (ARG), grafičkog romana i tekstualne avanture, a igra se pokreće u okviru pretraživača, čime se otvara prozor u doba pre društvenih mreža, kada je postojalo mnogo amaterskih sajtova na koje se postavljalo ono što se danas kači na Facebook, Twitter, te druge platforme. Oni koji se ovog vremena sećaju tvrde da su online građani bili daleko više prijateljski nastrojeni od modernih konzumera socijalnih platformi.

Resident Evil 8 navodno stiže 2021. godine

Prošlo je nekoliko godina od poslednje verzije igre Resident Evil, budući da se Resident Evil 7 pojavio još 2017. godine. Praznine se od tada popunjavaju rimejkovima, što bi uskoro moglo da se promeni, budući da je novi nastavak igre najavljena za 2021. godinu.

Informacija je, kao i mnoge druge pre nje, stigla od Duska Golema, a otkrio je i da igrače čekaju velika iznenađenja u obliku značajnih promena u okviru igre. Igra, kako se tvrdi, nije bila dizajnirana da bude „glavni“ Resident Evil naslov. Naime, verzija je prvobitno nosila naslov Resident Evil: Revelations 3, ali je tokom testiranja primljena toliko dobro da je naslov promenjen u Resident Evil 8.

Osmi nastavak donosi perspektivu u prvom licu, što je slično kao kod verzije Resident Evil 7, i to je dobra vest za one koji vole ovaj način igranja, ali i razočaranje za one koji više uživaju u priči koja ide iz trećeg lica. Kada su drugi detalji u pitanju, očekuje se da se informacije pojavljuju kako se bude približavao datum lansiranja, tako da će ljubitelji franšize morati da budu strpljivi još neko vreme.

*Kontrapreporuke

The Call of the Wild (2020)

Oni koji su uživali u Zovu divljine Džeka Londona, te filmovima koji su nastali prethodnih decenija, silno će se razočarati, a čim vide kako izgleda novi Buck, koji je valjda CGI.

Možda pogodan za najmlađe gledaoce, a možda ni za njih, jer ko želi decu koja veruju da se psi ponašaju kao ljudi. Gubljenje vremena.

 

Oceni 5