Sladak život
Domacica 02 S

Photo: Twitter

Domaćica 2.0

"Domaćica & pravnica", "Domaćica & menadžerica", "Domaćica & programerka", "Domaćica & umjetnica" te "Domaćica & medicinska sestra" nova su imena Kraševih keksa Domaćica u sklopu njihove kampanje #ijasamdomaćica kojom žele "podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana".

Ljestvica je postavljena prilično nisko

Kraš je, tako, smatrao da će se svijest radikalno podići nabacivanjem nasumičnih i vrlo konvencionalnih zanimanja pored riječi domaćica, od čega jedno, ono medicinske sestre, pokazuje koliko su odbacili rodnu podjelu rada.

Također su smatrali da će domaćicama iznimno koristiti to što će, u sljedećoj fazi, "na društvenim mrežama kroz izazove poticati građane da preuzmu obavljanje kućanskih poslova na sebe i dokumentiraju konkretne aktivnosti kojima sudjeluju u ravnopravnoj podjeli poslova u kućanstvu".

Predlažemo da u toj fazi pozovu muškarce da se fotografiraju dok usisavaju ili peru posuđe te da se najboljim slikama dodijeli Kraš poklon paket. Kako bi rekla kultna pjesma noisera Pissed Jeans, "The Bar Is Low"

No, Kraš tu ne staje. Namjeravaju u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuti "inicijativu za promjenu dijela definicije domaćice u pojedinim rječnicima i osuvremenjivanje tog pojma". Pitamo se kako će točno osuvremeniti pojam domaćice – "ona koja vodi kućanstvo, kućanica, ali je zaposlena i izvan kuće"? "Ona koja radi i u kući i izvan nje"? "Ona koja radi stalno, ali za manju plaću izvan kuće, a besplatno kod kuće"?

"Totalno nazadnjaštvo"

Srećom, reakcije građana bile su mahom negativne i posprdne. Keksima tepaju da su "woke Domaćica", neki su primijetili kako je u lošem pokušaju političke korektnosti ispalo da se Kraš srami Domaćice, dok je netko treći ispravno primijetio: "I što fali tome da se bude samo domaćica?"

Neki su otišli i korak dalje pa su na pakiranje Domaćice montirali sliku Jakova Kitarovića, što je, moguće, inspiriralo i montažu s imenom Domaćin. Da se vratimo na pitanje proširenja definicije domaćice, iz montaže Domaćin jednostavno je razvidno koliko drugačiju i nepomirljivu konotaciju vuče pojam domaćica, koja implicira toplinu, urednost, skrb, i domaćin, koji implicira vlasništvo, gostoprimstvo, prijateljstvo.

Većina je, pak, žena uočila kako u konačnici, što god da jesmo, temeljno ipak ostajemo domaćice, a svaka od ovih uloga sporedna je i manje važna. Nemojmo ni započeti o suptilnoj heteronormativnoj noti koja nagovještava da je svaka žena majka, skrbnica.

Sanja Sarnavka odlično je komentirala kampanju odrekavši se Kraša uz tekst: "U situaciji kad žene, bez obzira na razinu obrazovanja, i dalje obavljaju preko 80 posto kućanskih poslova, raditi kampanju kojom tu situaciju još i slaviš i promičeš, totalno je nazadnjaštvo. Bokte, sve je promjenjivo, ali žena ostaje domaćica dovijeka. Moš bit šta oš, ali čistit kuću ima da obavljaš besprijekorno. E neću kupiti ove kekse nikad više a i Kraš me može zaboraviti do daljnjega."

Nadamo se da će Kraš shvatiti da je kampanja promašaj i odustati umjesto da ustraju i pokažu još dublje nerazumijevanje suvremenih uvjeta rada, feminizma i heteronormativnosti.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5