Stare fotografije kao dragocena svedočanstva
Phot1

Photo: www.queerty.com

Dovoljno hrabrosti za ljubav

Identitet  predstavlja odnos subjekta prema kolektivu, odnosno njegovo poistovećivanje s drugim subjektom ili grupom. Subjekt, dakle, sebe vidi/doživljava u odnosu na društvo, iz čega sledi da je identitet društvena konstrukcija zavisna od teorijskih interpretacija. Ali ne samo teorijskih, budući da opipljive lekcije koje nam govore o prošlosti predstavljaju dokaz da nismo prvi, te da smo naslednici bogate istorije koja još uvek čeka da bude pronađena. Važan, a dugo zapostavljan element ovakve edukacije su svakako i stare fotografije istopolnih parova. Problem je u tome što su često nepouzdana svedočanstva, a najviše zbog toga što se iskazivanje nežnosti u prošlosti razlikovalo. Stare fotografije ljubavnika istog pola su ipak nešto o čemu bi trebalo pisati i govoriti, pa i po cenu toga da se ponekad pogreši.

Jedna takva fotografije dvojice spasilaca postala je viralna, a zbog posvete koja je napisana na poleđini. Poruka je nastala 26. marta 1949. godine, i ukazuje na to sa su dvojica muškaraca - Buzz i Tommy – bili nešto više od prijatelja.

Tekst „To Buzz, I’ll always remember the times we spent together. All my love, Your Tommy,” je nešto nežnije prirode od tekstova koje su u to vreme heteroseksualni muškarci pisali za svoje takođe heteroseksualne prijatelje istog pola. Nije poznato da li je fotografija nastala u vreme kada je napisana poruka, te gde je snimljena i zašto, ali ju je kvir publika uprkos tome prigrlila kao novi dokaz o tome da su gej muškarci i u prošlosti imali dovoljno hrabrosti za ljubav. Živelo proleće 69-e!

Oceni 5