Bezazlena subotnja jutra su stvar prošlosti
Ruru 01 S

Photo: IMDb

Drag kraljice u porodičnoj atmosferi

Taman kada pomislimo da je društvo napredovalo toliko da ne diže mnogo buke ni oko čega, iznenade nas samoproklamovani borci za ono što nazivaju porodičnim vrednostima, uvek spremni da ustanu protiv svega što je drugačije, i da zaborave da pripadnici manjina rastu u okviru svih starosnih grupa.

Tako se na portalu Movie Guide, koji na Facebook-u ima preko 700 hiljada pratilaca, pojavio tekst koji roditelje upozorava na opasnosti koje vrebaju u inače bezopasnom društvu, koje je sastavljeno od pojedinaca koji, da bi razumeli termin „nasilje“, moraju da ga potraže u nekom od specijalizovanih rečnika. Upozorenje se, naravno, odnosi na sadržaje koji uključuju manjinske grupe, tačnije na serijale koji drag kraljice pretvaraju u super heroine. Tako nepoznati autor roditelje informiše o tome da su naivna subotnja jutra stvar prošlosti, a zbog dva nova animirana filma koji „promovišu nošenje odeće koja je namenjena isključivo suprotnom polu“, što je, a kako je poznato i svim srpskim porodičnim ratnicima, najveća pošast sa kojom jedno društvo može da se suoči.

Prva od ozloglašenih je serija „Drag Tots!“, koji dolazi od iste kompanije koja stoji iza popularnog rijaliti programa RuPaul’s Drag Race, a u kojem mogu da se čuju glasovi drag kraljica koje su se takmičile u okviru pomenutog programa, te RuPaul lično. Druga je „Super Drags“ kompanije Netflix, koja prati avanture drag super heroina, i koja dobro ilustruje da se opasnost već po trejleru poznaje, budući da se u najavi već vidi kako se opasni muškarci preoblače u još opasnije žene. Autoru je promaklo da je Netflix gledaoce obavestio da se radi o sadržajima koji ne odgovaraju mlađoj publici, a zbog provokativnih scena, nikako zbog toga što se radi o malom prostoru koji je, zahvaljujući razumu i otvorenosti, pripao deliću jedne manjine.

I to nije sve, jer se drag usudio da uđe i u mejnstrim, te u, ni manje ni više, jednu od epizoda sada već kultne animirane serije „The Simpsons“, budući da je Homer Simpson dobio takozvani „faaabulous drag makeover“, te kročio u RuPaul hol slavnih kraljica. Epizoda je najavljena za 18. novembar, a jedna od specijalnih gošći je i Mama Ru. Naime, RuPaul glas pozajmljuje animiranoj kraljici Queen Shante, koja Marge i Homera transformiše u drag performerke. U epizodi će se pojaviti i jedna od pobednica Drag racea – Raja, koja igra Homerovu drag majku, a, kako sama kaže, najbolje je to što u kultnoj seriji igra samu sebe, i to pored Homera Simpsona.

Tako se čini da se društvo ipak kreće napred, a uprkos lelecima koji se čuju iz desnih ćoškova planete, te dolaze od pojedinaca i pojedinki koji obično okreću glavu pred društvenim pitanjima koja su zaista važna za budućnost sledećih generacija, te ustaju protiv svega što je drugačije, a u uverenju da u kulturi, obrazovanju i društvu uopšte ima mesta samo za isto. Najglasniji se često pozivaju na seksualizaciju sadržaja, budući da identitet koji je drugačiji automatski biva seksualizovan, te se autovanje i vidljivost pripadnika LGBTIQ populacije najčešće doživljava kao seksualni čin, a ne kao vraćanje dostojanstva koje je generacijama drugačijih odavno oduzeto.

 

Oceni 5