Bioskop
Drive1

Photo: KinoKauch

Drive My Car – najbolji strani film na platformi KinoKauch

Dodeljene su nagrade Američke filmske akademije, popularni Oskar, a na 94. dodeli nagradu za najbolji strani film ponelo je ostvarenje Rjusukija Hamagučija Drive My Car (Povezi me).

Japanski film je nastao po istoimenoj priči poznatog japanskog autora Harukija Murakamija, koja se objavljena u knjizi Muškarci bez žene. Ljubitelji Murakamija kažu da se u filmu potpuno oseti sve ono što vole kod ovog pisca, ali i da je Hamaguči svojom maestralnom režijom osvojio i one koji nisu ljubitelji japanskog pisca.

U domaćim bioskopima, Drive My Car je naišao na odličan prijem publike.

U suštini, sinopsis filma je jednostavan – pozorišni reditelj dobija posao u Hirošimi, gde treba da postavi predstavu Ujka Vanja. Za vreme trajanja rada na predstavi, uslov je da njegov automobil vozi neko drugi, te on dobija čudnu ćutljivu vozačicu. No, upravo u tom prostoru tišine počinju da se raspetljavaju stvari iz prošlosti junaka, kao i da se kreiraju novi, zanimljivi odnosi. Kao u velikom mozaiku, svaki komad ima svoje mesto, da bi se na kraju dobila najlepša slika.

A i fotografija u filmu je odlična, te je s pravom Povezi me bio i u nominaciji za Oskara u ovoj kategoriji. Nagrade i nominacije govore o tome da se i kritika slaže sa publikom – Povezi me itekako zavređuje pažnju. U najboljem stranom filmu 2022. godine pronaći se svako ko dopusti da ga neobične sudbine povezu do razrešenja. Lepota pokreta, muzika koja upotpunjuje sliku, dijalozi koji osvajaju svojom jednostavnošću i porukama, sve je usklađeno u ovom filmu poput simfonije na platnu.

Na platformi KinoKauch će do 15. aprila svi zainteresovani sa područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći po ceni od $1,5 da pogledaju ovo filmsko ostvarenje koje je osvojilo ceo svet.

Oceni 5