XXZ magazin preporučuje
Ammonite

Photo: Agatha A. Nitecka/Neon

Dubine ženske istorije

Film

Ammonite (2020)

Ljubav između jedne arheološkinje i njene neplanirane gošće buknula je iznenada. Kate Winslet i Saoirse Ronan su joj svojom sjajnom glumom udahnule život i u fokus vratile priču o nepravedno zaboravljenoj Mary Anning.

Njena važna otkrića prisvajale su muške kolege, pa je dugo ostala zatrpana ispod laži i obmana onih koji žene nisu puštali u svet nauke. Ovim filmom je delimično dobila priznanje koje zaslužuje. Rođena je 1779. godine u primorskom gradiću Lyme Regis. Od malena je sa ocem iskopavala praistorijske fosile, a svoje pronalaske su prodavali lokalnim entuzijastima. Česte bure su otkrivale dragocene ostatke, što je devojčicu Mary uvuklo u potragu za dragocenim fosilima.

Anning se obrazovala sama, a zahvaljujući stručnosti je brzo postala slavna u naučnom svetu. Prva je otkrila kompletni skeleton Plesiosaurusa, a pronalazak je dugo privlačio horde posetilaca u britanski Nacionalni muzej. Uprkos tome često su je prisiljavali da ostane u senci, budući da za ženu nije bilo mesta u visokim naučnim krugovima.

Ammonite više pažnje obraća na njen ljubavni život, pa su kopanja po gradskoj plaži tek pozadina za romansu. Istoričari ističu da nema dokaza da je ikada bila u ljubavnoj vezi sa mladom aristokratkinjom Charlotte Murchison, što je i očekivano, jer se o drugačijim ljubavima tada nije govorilo.

Wolfwalkers (2020)

Svi koji su žudeli za povratkom ručno crtanih animacija dobili su sjajan novogodišnji poklon u obliku filma Wolfwalkers.

Priča prati devojčicu Robyn koja o ljubavi i prihvatanju uči od čopora vukova, a originalni crteži, koji ne teže realističnom prikazu, oživljavaju bajku koja nudi i inspirativnu priču. U pitanju je mit o vukodlaku, ali drugačiji, čistiji, budući da su oni koji se transformišu zapravo čuvari prirodnog poretka, dok zlo dolazi isključivo od ljudske pohlepe i želje za vladavinom.

Free Fall (2013)

Free Fall odmotava priču o dvojici ljubavnika koji su se pronašli suviše kasno, u okruženju koje je sve samo ne tolerantno.

Svi grešimo, uglavnom mnogo, posebno ako ne znamo ko smo i gde pripadamo. Veliki je broj onih koji se protiv svojih kvir identiteta bore do kraja života, a iz toga raste jedino mržnja. Lišeni prava na jednakost istopolni ljubavnici se često kriju u mraku sopstvenih želja, što uništava ne samo njih, već i sve što ih okružuje. Upravo su zbog toga važne priče koje se bave tom temom, i koje kažu – niste sami ni kada oko vas nema baš nikog ko vam je sličan.

The Owners - Ukkili kamshat | Укиле Камшат (2014)

Ako vam fali dobra kazahstanska porodična drama, ovo je film za vas.

John se sa bratom i sestrom nakon majčine smrti seli iz velikog grada. Mala kuća je sve što im je ostalo, ali im lokalni kriminalac ne da mira, budući da je bacio oko na nekretninu. Policija je korumpirana, komšije takođe, pa se porodična tragedija kreće od mračnog ka apsurdnom, do kraja koji proždire slabe.

Nešto između

Undine (2020)

Jedna od prvih replika koju Undine, mlada i obrazovana istoričarka zaposlena u muzeju, izgovara jeste: „Ako me ostaviš, moraću da te ubijem, to znaš.“ I taman dok mislite da je reč o još jednoj nesrećnici opsednutoj muškarcem koji je svinja, vaše sumnje će se potvrditi, uz jedno veliko ALI. Reč je o mitu, mitologiji, istoriji. Reč nije o bilo kakvoj nesrećnici, već o modernoj maloj sireni, te o romantičarskom mitu o vodenoj nimfi Undine koja em nema dušu dok se ne uda, em ubija neverne muškarce. „Ovo će biti zanimljivo“, pomišljate dok se posipate pepelom što odmah niste provalili da je reč o modernoj bajci i prekrajanju mita. Međutim, ne, ništa tu neće biti zanimljivo osim fantastične fotografije, predivnih kadova i nešto prvoloptaške simbolike. Undine i njen dragi će se samo gledati, pa će se još malo gledati, sve dok se ne pogledaju zaljubljeno, pa čežnjivo, pa s ljubavlju... I dok ona ne pogleda preko ramena nekog drugog.

„Dobro, Undine je mala sirena, možda zato ne priča mnogo“, pomislićete. Međutim, ne, niko ništa ne priča, ovo je evropski film, ovde se samo oseća, a vi se nervirate. Ako volite ovakve filmove, blago vama i gledajte obavezno. Ostalima preporučujemo samo delove u kojima Undine govori (jedino tada i izgovara nešto više od dve rečenice u kontinuitetu) o istoriji Berlina i njegove arhitekture, to je zaista zanimljivo i dobro osmišljeno. Ostatak filma koliko god da se trudi, nikako da ode u dubinu (ha-ha, pun intended).

Serije

Room 2806: The Accusation (dokumentarna serija, 2020)

I više je nego zanimljivo to kako se kada čujemo za silovanje, seksualno napastvovanje i(li) uznemiravanje gotovo svi odjednom pretvaramo u neviđene legaliste. Za neke druge delikte odmah znamo da „sve to treba pohapsiti“ jer „znaju oni zašto“, a ni smrtna kazna nam nije mrska.

Žrtvama seksualnog nasilja se ne veruje, naročito onda kada nisu dovoljno simpatične, pametne, moralne, našminkane/nenašminkane, smerne, duhovite... Upravo takve su žene koje su Dominika Stros-Kana, bivšeg šefa MMF-a i nesuđenog francuskog predsednika, optužile za silovanje, pokušaj silovanja, svodništvo – iz različitih društvenih slojeva, različitih rasa, nacionalnosti, iskustava i vrednosti. I, gle čuda, nijednoj se ne veruje, ili joj se makar u jednom trenutku tokom poslednjih 10 godina nije verovalo. Za ovu Netflixovu dokumentarnu seriju može se reći da ima za cilj dalju relativizaciju i raspredanje o slučajevima zarad gledanosti i propratne pompe, ali ne može joj se osporiti makar pokušaj senzibilizacije javnosti i podsećanje na događaje koji su prethodili čitavoj Me Too eri.

Na trenutak čak deluje neverovatno da su do pre samo desetak godina seksualni predatori posmatrani pre svega kao šmekeri, zavodnici, neobuzdani, ali ipak sjajni u svom poslu, briljantni, pametni... No, s obzirom na polemike u vezi sa serijom i čitavim slučajem, brzo se vraćamo u realnost, svesni toga da mnogi tako razmišljaju i danas. Neki pripadnici „stare škole“ koji se pojavljuju u seriji uz reč „zavodnik“ obavezno stavljaju i „Francuz“ i „levičar“ kao opravdanje za demonstriranje i zloupotrebu privilegija svake vrste. Da nije cinično, bilo bi smešno.

Kad smo kod neukrotivih „zavodnika“, setimo se da gotovo nijedna žena neće biti okarakterisana kao sjajna u svom poslu uprkos svojim manama. Njene mane su ključne i tu se svaka priča završava, čak i onda kada je žrtva seksualnog zlostavljanja.

The Flight Attendant (prva sezona, 2020)

Cassie Bowden je razuzdana, zabave željna stjuardesa koja živi od danas do sutra, uživa u putovanjima, izlascima i usputnim ljubavnim avanturama. Jedna od njih, sa bogatašem Alexom Sokolovim, završiće se blago rečeno neslavno. Naime, Cassie će se probuditi u hotelskoj sobi pored izmasakriranog Alexa. Ostatka serije ne bi bilo da je Cassie otišla pravo u policiju, međutim, taj tragični slučaj samo je povod za njeno suočavanje sa samom sobom i teškom traumom iz detinjstva. Zvuči prokleto poznato, da. Još jedna junakinja koja se bori sa zavisnošću (ovoga puta od alkohola), traumama i demonima. Ipak, to je ujedno i najslabiji segment ove serije. Kad ide „u dubinu“ – najmanje je interesantna. Za to su možda kriva već elaborirana opšta mesta, oscilacije u tempu, previše epizoda (iako ih ima samo osam) za priču koja nam se nudi ili pak odluka autorskog tima da se sedi na dve stolice i istovremeno bude površan  i lepršav uz povremenu naoblaku i ozbiljnost.

Sve to lepo funkcioniše, zanimljivo je, bizarno i zabavno (naročito na početku), ali da se može svrstati među najbolje serije ove godine, svakako ne može. Što ne znači da je ne treba gledati, naprotiv, idealna je za fino maratonsko gledanje.

The Ripper (dokumentarna serija, 2020)

The Ripper u četiri epizode podseća na serijskog ubicu od kojeg je sedamdesetih godina prošlog veka drhtala Velika Britanija. The Yorkshire Ripper je terorisao severnu Englesku sve do početka osamdesetih, a za to vreme je usmrtio 13 žena.

Iako se radi o slučaju od pre četrdeset godina, i ubici koji je preminuo 13. novembra 2020. godine, epizode drže pažnju i podsećaju na to koliko je društvo slabo kada dozvoli da njime vladaju predrasude.

Love Fraud (dokumentarna serija, 2020)

Posle samo nekoliko minuta od početka prve epizode žena po imenu Tracy kaže: „Nema izgovora za slabost“. Moderno doba je surovo, a zubi su neophodni, posebno ženama koje su još uvek žrtve patrijarhalnih obrazaca. Online dejting je doneo nove opasnosti i nove krvnike koji sada lakše dolaze do žrtava.

Priča se bavi slučajem Richarda Scotta Smitha, koji je prevario preko deset žena. Pronalazio ih je na dejting sajtovima, upoznavao se sa njima, veze su brzo postajale ozbiljne i žrtve bi pristajale na brak. Tako počinju mnoge noćne more, a ova ima i svoj preokret, budući da su udružene žrtve jače od bilo kog nasilnika.

Knjige

Simon de Bovoar „Drugi pol“

„Prošlo je više od 70 godina od kada je egzistencijalistička filozofkinja Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir) objavila knjigu Drugi pol. Može se reći da je ovo jedna najuticajnijih knjiga feminističke teorije. Bovoar u njoj istražujući šta je žena teorijski problematizuje koncept pola. “Ženom se ne rađa, ženom se postaje”, piše Bovoar u ovoj knjizi otvarajući prostor za dalju artikulaciju distinkcije pola i roda.“ (CPE)

Dž. D. Selindžer „Za Esme“

Selindžeru se uvek treba vraćati i nanovo ga preispitivati, baš kao što to rade i njegovi junaci. Za Esme je zbirka od devet priča okupljenih oko porodice Glas i dece koja su bila prinuđena da se prerano suoče sa svetom odraslih, a samim tim da nikad suštinski ne odrastu i počnu da liče na svoje roditelje – što je istovremeno i prokletstvo i blagoslov.

Pesme

Anna Hauss – I Can't Remember Love

Iako kada se prvi put čuje u The Queen's Gambit ova pesma čini poznato, zapravo je deo originalnog soundtracka serije, a u novembru je, na oduševljenje fanova, izdata i kao singl.

Paul McCartney – Find My Way

Paul McCartney ima novi album i više je nego raspoložen da eksperimentiše sa novim, starim, savremenim i bezvremenim, a što je najvažnije – sebe ne shvata previše ozbiljno i još uvek ima žara i energije.

Nostalgija

Aguirre, the Wrath of God (1972)

Gonzalo Pizarro je 1560. poveo ekspediciju kroz peruansku prašumu tražeći legendarni Eldorado. Kada su ostali bez hrane, poslao je skupinu – predvođenu Pedrom de Ursuom – da se otisne niz Amazon, pronađe hranu i izvidi je li zlatni grad na vidiku. Ursuin zamenik Aguirre silom preuzme vođstvo.

Dokumentarni film

Bird Island – L'Ile aux oiseaux (2019)

Antonin je stalno iscrpljen, pa počinje da radi u rezervatu za ptice, gde zaposleni sa posebnim potrebama dobijaju pažnju isto kao i pernati štićenici. Usput uči nove trikove i otkriva svet preko onih koji brinu o povređenim pticama, što mu daje snagu da i sam raširi i krila i usudi se da mašta o boljem životu.

Horor

Under the Shadow (2016)

Ratom razoreni grad je plodno tle za strahove iz kojih se rađaju demoni. Građevine su bez ljudi postale opasne klopke u kojima se realnost prepliće sa mučnim snovima. Sjajni zvučni efekti doprinose uznemirenosti, a monstrum je ništa drugo do duh rata kojeg su napravili ljudi.

Video igre

Avantura u divljini: Igra o očuvanju prirode

UsTwo Games je posle hita Monument Valley objavio još jednu igru –  Alba: A Wildlife Adventure, koja je, kako tvrde, podjednako kreativna.

Nova igra je svojevrsna meditacija, budući da podseća na san i ne sadrži nasilje. Prati glavnu junakinju Albu koja se zaputila na izmišljeno ostrvo Pinar del Mar. Na samom početku avanture dobila je knjigu o divljim životinjama i pametni telefon koji uz pomoć specijalne aplikacije može da prepoznaje životinje koje se nađu u njenoj blizini. Baš kao Pokémoni, svako biće u ovoj igri živi u određenom delu sveta, pa igrač putuje s kraja na kraj, u potrazi za retkim vrstama. Na ostrvu je više od 60 različitih vrsta, a oni koji su testirali igru kažu da životinja nedostaje, budući da postoji samo jedan gušter, jedno stvorenje koje živi u okeanu, a insekti su potpuno zanemareni.

Do preokreta u igri dolazi kada Alba saznaje da je planirano da se na ostrvu izgradi hotel koji će sasvim sigurno ugroziti životinje. Nakon toga pokreće peticiju, a potrebno joj je pedeset potpisa da bi zaustavila gradnju. To igri daje jasnu aktivističku crtu, te je čini korisnom lekcijom za mlađe igrače, koji dobijaju uvid u to kako čovek negativno utiče na svet koji ga okružuje.

Alba: A Wildlife Adventure je već dostupna na Apple Arcade (4,99 dolara mesečno), na Steamu i GOG.com (13,59 dolara).

*Kontrapreporuke

Don't Listen - Voces (2020)

Lepo snimljeno, ali zbog loše napisanih junaka se brzo gubi interesovanje.

 

Oceni 5