Slikovnica kao promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti
Dugga 01 S

Photo: www.dugineobitelji.com

"Dugine obitelji" u Beogradu

Delo autora Ive Šegote i Maje Škvorc, te ilustratora Borne Nikole Žeželja, "Moja dugina obitelj” prva je slikovnica o deci s istopolnim roditeljima u Hrvatskoj i regionu. Od naročite je koristi upravo deci iz takvih porodica jer u njoj mogu da prepoznaju sebe i svoj svakodnevni život. Prvih 500 primeraka slikovnice, koje je udruženje štampalo prvenstveno za svoje članove i one koji ih podržavaju podeljeno je i pre nego što je slikovnica predstavljena široj javnosti.

Dugine obitelji sada stižu i u Beograd, a da bi sa ovdašnjim aktivistima, te ostalima koji su zainteresovani za ovu temu, podelili svoja iskustva, a organizacije Gayten-LGBT i Da se zna pozivaju na predstavljanje slikovnice „Moja dugina obitelj.“ Promocija slikovnice i druženje sa autorima i autorkama zamišljeno je kroz dva koncepta: radionicu sa LGBTIQ osobama u subotu 21. aprila od 15 do 17 časova u Maloj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju (prvi sprat), i  drugi - javnu promociju izdanja u nedelju 22. aprila od 12 do 14 časova u Paviljonu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Radionica je zatvorenog tipa, zamišljena kao siguran prostor i namenjena je LGBTIQ osobama koje planiraju i žele decu, ili ih već imaju, onima koje/i su zainteresovani/e za temu roditeljstva, kao i svim podržavateljima/icama. Članovi Duginih obitelji predstaviće detaljnije svoj rad s grupama podrške koje organizuju od 2011. godine širom Hrvatske, te će govoriti o sopstvenim iskustvima i odgovarati na pitanja učesnika/ca radionice.

Na predstavljanu slikovnice u nedelju, autori će govoriti o potrebi i značaju kreiranja ovakvog štiva, o rezultatima, ali i o reakcijama koje je izazvalo u hrvatskoj javnosti, kao i o svom delovanju i trenutnoj situaciji po pitanju LGBTIQ prava u Hrvatskoj. Na promociji u nedelju učestvovaće i Daniel Martinović i Ivo Šegota (Dugine obitelji), i psihološkinja i psihoterapeutkinja Jelena Vidić iz organizacije Gayten-LGBT.

Cilj slikovnice „Moja dugina obitelj“ je jačanje socijalne integracije dece koja imaju istopolne roditelje, te promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta i prikazuje situacije iz života dvoje dece s istopolnim roditeljima.


Galerija

Oceni 5