XXZ magazin preporučuje
One Night in Miami

Photo: Patti Perret

Duh vremena u hotelskoj sobi

Film

One Night in Miami... (2021)

Kada su ovakvi filmovi u pitanju, gledaoci obično brinu o verodostojnosti istorijskih događaja. One Night in Miami... ide dalje od toga, jer uspeva da kroz nekoliko kratkih događaja uhvati duh vremena. Predrasude i mržnja utiču na živote Afroamerikanaca, a nisu otporni ni oni koji su uz pomoć talenata uspeli da steknu ekonomsku nezavisnost.

Glumica Regina King napravila je svoj rediteljski prvenac, koji podseća na film Insignificanc eNicolasa Roega iz 1985. godine – priču koja se odvija 1954. u hotelskoj sobi u kojoj se sreću Marilyn Monroe, Albert Einstein, Joe DiMaggio i Joseph McCarthy. Scenografija je slična (hotelska soba), radnja se odvija deset godina kasnije – 1964, a ovaj put se sreću Malcolm X (Kingsley Ben-Adir), CassiusClay (EliGoree), Jim Brown (Aldis Hodge) i Sam Cooke (Leslie Odom Jr.). Rasizam, revolucija i lična odgovornost samo su neki od elemenata kojima se film bavi dok odgovara na pitanje odakle parola „Black Lives Matter“.

The Stranger by the Beach - Umibe no Étranger (2020)

Ostrvo Okinava savršen je ambijent za ljubav, a odlična animacija gledaoca uvlači u univerzum koji nije savršen, ali je neophodan.

Dvojica muškaraca – ShunHashimoto, gej pisac i Mio Chibana – sreću se sasvim slučajno. Kako vreme prolazi polako se zbližavaju, sve dok Mio ne biva prinuđen da napusti ostrvo. Ponovo se nađu na istom mestu tri godine kasnije – Mio je spreman za ljubav, ali Shun ne zna kako da se nosi sa autohomofobijom.

Anime verziju je režirao AkiyoOhashi, a nastala je na temeljima istoimene mange. Priča, likovi i dijalozi su verno adaptirani, samo je „duša“ ono što donekle nedostaje. Fantastična animacija taj nedostatak uspešno rešava, toliko dobro da gledalac želi da odmah krene na put, a tu je i uspešna reprezentacija LGBTIQ+ likova koji još uvek traže svoje mesto u svetu anime.

Emma. (2020)

Emma. je poslednja ekranizacija istoimenog romana Jane Austen (samo bez tačke nakon naslova) koja se pojavila neposredno pre globalnog zaključavanja, obezbedivši nam nehotice nešto više od dva sata slatkog i neobaveznog eskapizma. Više nego na romantiku i zaljubljivanje, ova verzija stavlja akcenat na prijateljstvo i ličnu transformaciju, učenje i sazrevanje, kao i na humor, uz neizostavne farsične elemente.

Naslovnu ulogu igra Anya Taylor-Joy, sada već planetarno popularna zahvaljujući seriji The Queen's Gambit. I ovde suvereno vlada kadrom i jasno nam stavlja do znanja da je era njene vladavine otpočela. Dodamo li sjajnim glumačkim izvedbama fantastičnu fotografiju i režiju, Emma. je sasvim dovoljna preporuka za dvosatni beg u neki drugi svet.

Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

Zombi komedije su sve popularnije, a nedavno im se pridružila i domaća Posljednji Srbin u Hrvatskoj – rediteljski prvenac Predraga Ličine.

„Na ulicama je rat (kasno je za upozorenje da ćete u ovom napisu pročitati sadržaj filma) zombija - tako svi tepaju ljudima koji su se povampirili, mutantima koje je pogodio virus iz laboratorije multinacionalnih kompanija. Zaražena voda pretvoriće ogroman broj Hrvata u zombije, ali, razvojem neopterećujuće, naizgled horor-naracije, dolazimo i do spasonosne formule. Imuni na ujede zombija su jedino Srbi, te tako, logiciranjem i sticajem okolnosti, glavni lik Mićo Motika, Srbin, (sjajna uloga Krešimira Mikića), dolazi do kombinacije srpska krv plus srpska domaća rakija. Zablistaće, dok smo još kod uloga, Hristina Popović (sapunska heroina Hrvojka Horvat), Tihana Lazović, Dado Ćosić,  Bojan Navojec, Rene Bitorajac, Judita FrankovićBrdar; pristojne epizode ostvarili su Severina Kojić i Sergej Trifunović.“ (Bojan Tončić)

You Deserve a Lover – Tu mérites un amour (2019)

Glavna junakinja Lila se nosi s neverstvom svog partnera, koji joj iz Bolivije, gde je otišao da pronađe sebe, poručuje da njihova veza nije gotova.

Problem propale ljubavi je muka koju mnogi muče, pa i Lila između ljubavnika i strasnih susreta polako gubi sebe. Najvažnije je to što uprkos svemu uspeva da ostane emancipovana, te da se odupre onima koji od žena očekuju povinovanje željama muškaraca.

Serije

How To with John Wilson (dokumentarna serija, 2020)

Ova serija je pravo osveženje – duhovito, fenomenalno napisano, savršeno nesavršenstvo sprovedeno u delo. Retko nailazimo na dokumentarna ostvarenja koja pritom pripadaju i žanru komedije, pa je takav koncept ovde samo dodatni plus.

John Wilson snima svakodnevicu Njujorka, njegove ulice, prolaznike, (ne)obične stanovnike... Ume da primeti i uhvati svaki zanimljiv detalj, a potom ga bez greške uklopi u sopstveni narativ, uz obavezni humoristički punch. Doprinosi tome i njegov način pripovedanja, naizgled zbunjeni ispovedni ton i sposobnost da u svakoj situaciji nađe kako ono urnebesno smešno i bizarno, tako i ono ljudsko, emotivno i poučno. Rado razgovara sa svima, zna da sluša i ne osuđuje sagovornika, ali ima i neverovatan talenat da u svemu vidi i nešto začudno, kao i da u onome što je bizarno uoči duboku, čak i potresnu ljudsku priču. Naravno, uvek uz makar malo sarkazma, na njujorški način.

Više čitajte ovde.

Mosaic (mini serija, 2018)

Mosaic je ambiciozno započeo kao aplikacija za pametne telefone, preko koje su gledaoci mogli sami da biraju kojim će redosledom gledati scene i kako će im se, samim tim, odmotati klupko misterije i pokazati ko je ubica slavne spisateljice književnosti za decu. Spisateljicu igra Sharon Stone, a seriju je režirao Steven Soderbergh, te su pomenute ambicije povodom ovog projekta bile i očekivane. Ipak, mnogi stoje iza toga da serija nije opravdala sve što je u nju uloženo, da fami nisu doprinela ni popularna imena, pa se stiče neosnovani utisak da Mosaic ne vredi gledati.

Verzija koju sada nudi HBO takođe nije linearna i, iako više nema mogućnosti za gledaoce da utiču na sopstveno gledalačko iskustvo, dovoljno je zanimljiva i kvalitetna. Ko je ubica jasno nam je odmah, tako da nije reč o klasičnom whodunnit stereotipu, već o preplitanju mnogih linija radnje i sudbina likova.

Kao i u svim Soderberghovim ostvarenjima, najviše ima onog neizgovorenog i neotkrivenog. Tako mozaik postaje misterija sama za sebe, a neke kockice nam nisu uvek nadohvat ruke, moramo da ih izmaštamo ili o njima promislimo.

Blinded by the Lights – Ślepnąc od świateł (mini serija, 2018)

Serija je snimana po istoimenom romanu Jakuba Żulczyka iz 2014. godine. Priča prati dilera Kubu (igra ga sjajni Kamil Nozynski), koji život drži pod kontrolom sve dok se ne suoči sa onima koji smrt poznaju bolje od njega.

Neo-noir triler prikazuje sedam dana u životu poljskog dilera, a za to vreme se njegov savršeni svet polako pretvara u haos. Kuba je tih, zgodan, s savršenim osećajem za modu, voli klasičnu muziku i slabo spava. Posao obavlja bez greške, sve do jedne isporuke kokaina uz koju ide i leš, te ukradena torba.

Girls (šest sezona, 2012 – 2017)

Ovo je sigurno jedna od najvažnijih serija prošle decenije, remek-delo scenaristkinje, rediteljke i glumice Lene Dunham. Funkcioniše poput paralelnog univerzuma, u kojem Seks i grad dobija novo obličje, te postaje punija i snažnija priča.

Ono što najviše impresionira je što nema uobičajenih trapavosti koje su česte u serijama koje koketiraju s romantičnom komedijom. Dunham zna šta radi, pa su Girls zbog toga reprezentativni komad američke, ali i svetske umetnosti. Pametnija, iskrenija, duhovitija, ali i mračnija od uobičajenog sitcoma, ova serija je obavezna lektira za sve koji žive u modernom svetu, posebno za one koji imaju poteškoća sa pravilima koje postavlja većinsko društvo.

Knjige

Tomas Hardi „Žena s maštom“ i druge pripovetke

Tomas Hardi u svojim pripovetkama najčešće i najbolje govori o seoskom ili malograđanskom životu viktorijanskog doba. U skladu s njim, ne preza od toga da bude didaktičan, da nam pouku iznese jasno i glasno, te potpuno neskladno s 21. vekom. Takav postupak je utoliko više zanimljiv, a ono što je u stanju da preživi svako vreme i stoleće jeste stil pisanja zahvaljujući kojem rečenice teku i ne zapinju, te bivaju prihvaćene u svako doba.

Ono što pak nije u skladu s vremenom u kojem je stvarao jeste odnos prema ženskim likovima. Hardi je svestan njihove nepovoljne društvene pozicije, ali u svojim delima ističe njihovu snagu, posebnost i težnje koje neretko sežu van sfere doma i romantike. Iz sukoba takvih ženskih figura sa rigidnim društvom proističe i najveća tragedija.

Fridrih Niče „Sumrak idola“

„Crv, kog su nagazili, počinje da se izvija. To je razumno. On time smanjuje verovatnost da ga ponovo nagaze. Na jeziku morala: poniznost.“

Pesme

Naziv ovog benda ne može biti precizniji! Izgleda da mnogi naiđu na njihovu muziku iznenada, baš kao što je to slučaj i s nama. I Don't Know How But They Found Me je američki duo koji postoji pet godina i dolazi iz Salt Lake Cityja. Ne znamo kako, ali našli smo ih. I uživamo!

 

Podcast

Guided Sleep Meditations

Ako ne možete da spavate, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom, no ako problem nije tako ozbiljan, pa je nesanica sporadična, uvek možete posegnuti za meditacijama uz koje se brže zaspi i možda kvalitetnije sanja. Čak i kad tokom ovog podcasta dođe red na reklame, čitaju ih umirujućim tonom, obazrivo i ozbiljno, u slučaju da ste već zaspali.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Ashik Kerib (1988)

Ovo je više od nostalgije, budući da čista umetnost prevazilazi granice vremena.

Putujući zabavljač AshikKerib zaljubljuje se u ćerku bogatog trgovca. Njegova prosidba biva odbijena, a otac nesuđene neveste od njega traži da po svetu luta hiljadu i jedni noć. Devojka obećava da se neće udati dok se ne vrati, a iz toga nastaje vizuelno besprekorna bajka. Sergei Parajanov je majstor!

Dokumentarni film

The Young Observant – L'apprendistato (2019)

Četrnaestogodišnjak silazi s planine kako bi se upisao u školu za konobare. To nije običan kurs, već ozbiljno obrazovanje u instituciji koja je poznata po strogim pravilima. Mladići uče da kuvaju, služe, te kako bi se trebalo ophoditi prema klijentima, a usput se suočavaju sa nesigurnostima i slabostima, najpre zbog toga što se tinejdžeri ne slažu dobro s disciplinom.

Horor

Rose: A Love Story (2020)

Ljubav i horor uglavnom ne idu zajedno, bar ne dugo – neko mora da pogine prvi. Rose: A Love Story je tu da to promeni, budući da se radi o horor romansi usred snežne šume. Pred gledaoca se stavlja pitanje „Može li ljubav da pobedi sve?“, a jednostavnost u traženju odgovora zadovoljava i one koji ne praštaju izostajanje važnih činilaca strave i užasa.

Video igre

Death Stranding: Igra sa neverovatnim prizorima

Death Stranding je sigurno jedna od vizuelno zanimljivijih igara poslednjih godina, a poznavaoci tvrde da ima i najbolji photo mod u istoriji gejminga.

Upravo je to razlog što je Steam Death Stranding zajednica okupila igrače koji su odlučili da podele najlepše detalje iz igre. Nedavno je isto učinio i umetnički direktor kuće Kojima Productions koja stoji iza igre –  YojiShinkawa. On je omiljene snimke objavio u blog postu, te je u tekstu objasnio zašto baš ti prizori.

Igra je objavljena 2019, ali je i danas jednako zanimljiva, najpre zbog toga što izgleda bolje od većine novih sadržaja. U pitanju je i svojevrsna katarza – putovanje kroz koje se igrač kreće sam. Zadovoljstvu doprinose i neverovatni pejzaži, a igrači tvrde da se radi o jednoj od onih igara koje se teško izbacuju iz glave.

*Kontrapreporuke

Bloody Hell (2021)

Film se davi u bezuspešnim pokušajima da se ispetlja iz kiča u koji se ko zna zašto upetljao.

Breaking Fast (2021)

Stereotipi su glupi, dosadni i nisu uopšte smešni.

 

Oceni 5