Dossier: Šibenka – Bosna, košarkaška utakmica koja se 1983. pretvorila u politički obračun  

Dva slobodna bacanja koja su najavila početak kraja Jugoslavije

Sibenn 01 S
Zašto je oduzeta titula državnog prvaka Košarkaškom klubu Šibenka  9. i 10. travnja 1983. godine?  Kakve su veze s tom utakmicom imali politika, vlast i vladari tadašnje socijalističke Jugoslavije? Što se dogodilo u noći između 9. i 10. travnja 1983. godine dok je Šibenik slavio svoje sportske junake? Što je u tom sportskom natjecanju bilo tako važno da su se oligarsi Jugoslavije odlučili na drakonski obračun u konačnici s jednim košarkaškim sucem i – jednom običnom sportskom dvoranom? To su pitanja na koja ni iz današnje perspektive i tridesetpetogodišnje distance nije tako jednostavno odgovoriti kao što se na prvi pogled čini

Natrag na tekst

Komentari

KK Bosna

je bio bolji tim od kk sibenke. Hrvatski sovinizam tada izlazi na povrsinu, brutalan, kakav je oduvek i bio. Tada je taj hrvatski sovinizam bio ogranicen na tu dvoranu i goste iz Bosne, a onda ... to je vec istorija. Niste pokradeni, nego kaznjeni.
dino.G 12.04.2018, 08:43:25

O boze...

... kakva lupetanja! Ima u psihijatriji dijagnoza za osobe koje dovode u vezu dogadjaje koje nemaju dodirne tacke i gde je uzrocno-posledicna veza samo tim osobama vidljiva.
nenad.Ba 20.04.2018, 17:28:02

Vredelo je

Stvarno je vredelo srušiti tu veštačku tvorevinu SFRJ, pobogu, oteli su titulu Šibenki. Blago nama sa ovakvim mozgovima. Tzv.navijači su društveni talog, a kod nas plivaju na površini.
janoš.K 30.03.2019, 15:52:59

Kad tekst ne odgovara cinjenicama ... tim gore po cinjenice?

Autor je prije prisanja teksta, ipak, mogao provjeriti neke cinjenice koje spominje u tekstu, za pocetak listu kosarkaskih prvaka Jugoslavije - https://en.wikipedia.org/wiki/First_Federal_Basketball_League#Title_holders
Čedomir.I 08.04.2019, 09:07:25


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar