Putovanje kroz Albaniju
Albb 01 S

Photo: Karin Koppers

Džamija pored puta: Neobičan oblik u običnom okruženju

Od ručno pravljenih crkava u Poljskoj, koje potiču iz komunističkog perioda, do građevine Wedding Palace u Tbilisiju, takozvani „novi istok“ je dom brojnim avangardnim religijskim građevinama, koje mogu da se posmatraju i kao arhitektonske zanimljivosti, a ne kao samo kao mesta obožavanja. Jedna od takvih struktura je i jedna džamija u ruralnoj Albaniji koja se od okruženja razlikuje po neobičnom geometrijskom dizajnu.

Fotografiju džamije napravila je Karin Koppers na tronedeljnom putovanju kroz Albaniju, tokom kojeg je prošla kroz Tiranu, Sarandu, Gjirokastër, Berat, Shkodër, te sela koja se nalaze između. Okružena običnim seoskim kućama džamija se nalazi u selu u oblasti Vlorë (Valona), južnom delu zemlje koji se proteže pored Jadranskog mora. Dok je vozila iz Sarandë za Gjirokastër napravila je kratko skretanje, te se zaustavila u jednom selu nakon što je primetila neobičnu džamiju. Građevina se nalazi preko puta male prodavnice, te joj je vlasnik objasnio da je džamija nova, nastala zahvaljujući bogatom ktitoru iz susednog grada, te da se otvara za nekoliko nedelja.

Fotografkinja koja je u ovu zemlju stigla iz Holandije kaže da je tokom svojih putovanja prošla pored mnogih džamija i crkava, te građevina koje pripadaju redu Bektaši derviša, u koje spada i fotografisana džamija. Iako je znala da u Albaniji ima derviša iz ovog reda, nije očekivala da vidi mnogo njihovih džamija, ali jeste, te su neke smeštene usred prirode, na mestima koja su savršena za meditativna stanja.

*Izvor: Calvert

Oceni 5