"Within You Without You" kao programska pesma
George Harrison S

Photo: Financial times

Džordž Harison: Čovek koji je živeo svoju muziku

Ono što je Džordž Harison započeo u Bitlsima, daleke 1963. godine sa pesmom Don’t bother me, dajući suptilno do znanja da je njegov jedinstveni svet duhovnosti daleko od ispraznosti, lažnog i površnog sjaja nametnutog mu pravilima sveta unutar kojeg je stvarao svoje besmrtne kompozicije i liriku, zatim  proširio interesujući se za folk muziku i Dilana, a potom i klasičnu indijsku muziku i misticizam, dalo je svoje autentične plodove već sredinom šezdesetih godina 20. veka. Pesme Taxman, Love you to i I want to tell you sa legendarnog bitlsovskog Revolvera (1966), a posebno legendarna Within you without you sa albuma Sgt. Peper’s lonely hearts club band (1967), inspirisana Indijom, duhovnim i filozofskim učenjima istočnjačkih gurua i religioznih lidera, kao i potonja, The Iner light (1968), snimljena u Mumbaju pod uticajem hinduizma i transcendentalne meditacije, pokazaće sav raskoš potisnutog lirskog i duhovnog potencijala mladog umetnika.

Ambiciozni Harisonov esej - Within you without you o fuziji kultura i meditativnoj filozofiji, snimljen tokom marta i aprila 1967. (obogaćen zvukom niza egzotičnih indijskih instrumenata – od table, dilrube, svarmandala do indijske tambure i sitara), predstavljao je oštar napad iznova probuđenog Džordža Harisona, prosvetljenog drevnom istočnjačkom filozofijom na sve one lakoverne nesretnike "koji dobiju svet, ali izgube vlastite duše".

Pričali smo o prostoru između nas svih

I o ljudima koji se skrivaju iza zida iluzija

Nikad ne vide istinu

A onda je previše kasno kad preminu...

Pričali smo o ljubavi koju bismo mogli deliti kad je nađemo

I da damo sve od sebe da je držimo tamo našom ljubavlju

Našom ljubavlju mogli bismo sačuvati svet kad bi samo znali...

Pesmom U tebi, bez tebe otvara se nepregledni kosmos jedne jedinstvene poetike, zaodenute večnom tajnom ljubavi, krilima mistike, odsjajima saosećanja, nesebičnog davanja i spiritualnom svetlošću večnosti... Harison ponire duboko u oniričke slojeve ljudske emotivnosti i izražajnosti, treperenja duše unutar polova postojanja i konačnog čovekovog oslobađanja od okova materijanog i smrtnog, nebitnog i iluzionistički nestvarnog.

Pokušaj da shvatiš da je sve u tebi

Niko drugi ne može da te natera da se promeniš

I da vidiš da si stvarno samo veoma mali

I da život protiče u tebi i bez tebe...

Pričali smo o ljubavi

Koja je nestala tako hladna

I ljudi koji stiču svet i gube svoje duše –

Oni ne znaju da ne mogu da vide – jesi li jedna od njih?

Kad si videla iza sebe same – onda ćeš možda naći

Duševni mir čeka tamo...

I vreme će doći kad vidiš

Mi smo jedno, i život teče dalje u tebi i bez tebe...

Naglašena i prožeta čudesnim zvukom indijskih bubnjeva i hipnotičkim zvucima magičnog sitara, Harisonova poema Within you without you prožima filozofski i duhovno celokupno čovekovo biće, prodirući suptilno u najdublje i najsenzibilnije slojeve čovekove duše i ljubavi skrivene u dubinama srca... u tebi i bez tebe odvija se tajna života, besmrtnosti, večnosti... prostiru se talasi okeana života koje pokreće samo iskrena ljubav oslobođena materijalnih okova mrene stvarnosti, vela koji zaslepljuje i čini čoveka večno zbunjenog, nesretnog, nesavršenog, smrtnog... Harisonov istočnjački misticizam prepliće se sa njegovom setnom lirikom u savršenu harmoniju vanvremenske poetike onostranog i večnog... Sve je tu, unutar nas... Bez nas i sa nama... Potrebna je samo iskrena ljubav i čisto srce da se oslobodimo okova smrtnosti, sebičnosti, mržnje i prolaznosti. Samo su muzika, lirika i ljubav večni i neprolazni. Samo oni nude istinsku i iskrenu, neprolaznu ljubav oslobođenu materijalnih okova i lažnog, ispraznog sjaja posedovanja.

Why are you in the darkness? Look for the light. The light is within...

Harison je pesmu komponovao na harmonijumu u kući svog prijatelja Klausa Vormana nakon večere posle koje se razgovaralo o duhovnoj suvoparnosti i ispraznosti modernog sveta i nedostatka iskrene ljubavi koja se totalno ohladila, o svetu golih materijalističkih interesa i koristoljublja, pohlepe, gramzivosti i bezosećajnosti. Sva u duhu indijske filozofije i muzičke tradicije, pesma Within you without you postala je savest i glavno shvatanje pogleda na svet albuma koji je otvoreno progovorio o otuđenosti sveta bez ljubavi i "klubu usamljenih srca narednika Pepera".

Džordž Harison ostaće zauvek upamćen pre svega kao veliki čovek, velika duša, Bitls, humanista i jedan od najprefinjenijih stvaralaca melanholičnih tonova senzibilnog lirskog naboja, kompozitor nekih od najlepših pesama unutar besmrtnih Bitlsa – od Taxman i While my guitar gently weeps, do Something ili Here comes the sun, For you blue ili I me mine, ne zaostajući magijom besmrtnosti i nakon raspada Bitlsa – od prelepe My sweet lord, preko božanstvene Give me love, do nezaboravnih Got my mind set on you ili She’s my baby...

Ostaće upamćen kao solo gitarista prefinjenih, hipersenzibilnih i autentičnih akorda i tonova, vodeći i prateći vokal i jedan od nenadmašnih kreativaca unutar najboljeg pop-rok benda svih vremena, čovek koji je imao dve velike ljubavi – Peti i Oliviju, čovek koji je živeo i voleo svoju muziku, prenoseći je svojom nenametljivom duhovnošću kao poruku mira, ljubavi i harmonije ostatku sveta. Ostaće upamćen kao veoma cenjen muzičar i čovek, prijatelj mnogih slavnih muzičara i ljudi, pre svih Boba Dilana, Erika Kleptona i Ravija Šankara, saradnik sa gotovo svim značajnim muzičkim imenima druge polovine 20. veka i suosnivač još jednog legendarnog rok benda s kraja osamdesetih – slavnih Traveling wilburys, veliki duhovnik i popularizator istočnjačke mudrosti, religioznosti i pogleda na svet. Časopis Rolling stone proglasiće ga jednim od najboljih gitarista rokenrola.

Oceni 5