Zvuci jutra
Aadone6

Photo: thequeerfrontier

Einhell bušilica nas gilička po živci

Svanulo je. Jutarnja svetlost obasjava kuće na kojima su spuštene roletne. Jedino naša na pola zajebana. Sunčevi zraci me šljiskaju po obrazi. Foton mi brknu u oko.

U sobu prodiru zvuci od četeres svrake dok se napolju raspravljaju oko masan papir pun s troške. Njih nakratko prekida mačka koja se od pre neki dan nameračila da gi podavi.

Obližnji kučiki izripuju se na svaku biciklu koja prođe kako bi vu otkinuli točak. Lavež se meša sa psuvanje sve po spisak. Tek poneki prolaznik zavitli bezuspešno kamenicu.

Sve se polako budi. Osim komarci. Oni idu na počinak jer su nam celu noć pravili vriske po ruke i noge. Na svom putu do iza šifonjer jedan mi se ovrteo oko uvo. Pozdravljam ga s papuču preko oči.

Vetar ćarlija i raznosi kese. Topole, koje su ni pre dvajes godine zaboli pred prozor, se lagano njišu. Granjke tropaju po stakla i rasplamsavaju moju želju da kupim testeru. Na njima su golubi koji ćutećkim usiraju šoferšajbne.

Komunalci vitlaju kontejner po ulicu. Nakon što ga očukaju pešes put od kamion i aknu od dzemlju, odlaze pod pun gas. Melodija icepenog auspuha širi se kotlinom zajedno s miris od naftu koja izlića na zadnji lonac.

Ovoj simfoniji takt daje Varburg koji poza ćošku radi na dva cilindra. Gori ulje kolko i benzin. Komšijina noga na gas stvara jutarnju izmaglicu koja obavija naši stanovi i pluća.

Al’ nisu sve komšije odlučile da napuste svoj dom i da gi bar danas ne gledam. Neki ga renovirav. Macole odjekuju u glavama stanara koji kunev. Einhell bušilica nas gilička po živci.

Stidljivo se promalja i zvuk cirkulara za asvalt. Njegovi veseli tonovi poručuju da smo ga najebali dok Vodovod ne zameni skapane cevke i dozivaju nas da se potepamo s radnici.

Posle sat vreme na ler, kosačica započinje vrždanje oko zgradu. U rukama veštog majstora ona trsi travu i trkalja nafrljano đubre. Po njega idu katlabani s trimeri koji zaodiv oko pet travke dok im ne prođe radno vreme.

Sve se odjednom utiša.

Svrake digoše ruke od artiju, na kosilicu izlete diferencijal iz ležište, na komšiju dođe komunalna. I kučiki prestadoše da se daviv. Neko im frljio koske. Čuo se samo žubor hlorisane vode i nejasno mrmljanje dvajes naučnika iz Vodovod okupljenih oko rupu na trotoar. Ponovo icepiše cevku.

*Koe Ima Po Grad možete pratiti na njihovom blogu FB stranici

Oceni 5