Godine stradanja
Vkcci 05 S

Photo: netdna-cdn.com

Eksperimentalno cjepivo protiv HIV virusa ušlo u fazu testiranja na ljudima

Testiranje cjepiva na ljudima najavili su prošlog ljeta.

Znanstvenici su razvili primarno cjepivo i booster kojima se želi potaknuti imunosna reakcija tijela i neutralizacija virusa. Tijekom prve faze cjepivo će primiti 56 zdravih, HIV-negativnih odraslih sudionika. Od ukupnog broja, 48 sudionika primit će jednu ili dvije doze cjepiva, od čega će 32 sudionika primiti i booster. Preostalih osam sudionika primit će samo booster.

COVID-19 pomogao u razvoju cjepiva protiv HIV-a

"Uzbuđeni smo zbog novog pristupa u izradi cjepiva protiv HIV-a. Put je bio dug i izazovan, a ovi alati i metode mogli bi biti ključni za brz razvoj cjepiva", izjavio je Mark Feinberg, predsjednik i direktor IAVI-ja u službenom priopćenju za javnost.

Moderna je razvila i cjepivo protiv koronavirusa koristeći mRNA tehnologiju koja se lako može prilagoditi za razvoj drugih cjepiva, pa tako i onog protiv HIV-a. Predsjednik Moderne, Stephen Hoge, osvrnuo se na uspjeh tvrtke izjavivši kako vjeruje "da je mRNA jedinstvena prilika u rješavanju problema javnog zdravstva diljem svijeta".

Zdravlje sudionika prve faze pratit će se tijekom šest mjeseci od cijepljenja, a imunološki odgovor znanstvenicima će dati do znanja jesu li postignuti željeni rezultati. Ova je faza nastavak prošlogodišnjih ispitivanja koja su pokazala imunološki odgovor kod 97% ispitanika.

Svake se godine HIV virusom zarazi gotovo dva milijuna ljudi

Od početka pandemije 1980-ih pa sve do danas HIV-om se zarazilo 80 milijuna ljudi. Od toga je otprilike 36 milijuna preminulo od posljedica AIDS-a. Imati dijagnosticiran HIV u 80-ima označavalo je vrlo brzu smrt, mahom u gej zajednici.

Znanstveni napori proteklih desetljeća rezultirali su pojavom učinkovitih terapija koje sprječavaju zarazu (PrEP, PEP) ili snižavaju količinu virusa u tijelu na razinu nemjerljivosti što, u konačnici, znači i nemogućnost zaražavanja drugih osoba.

Ipak, procjenjuje se da se svake godine HIV-om zarazi skoro dva milijuna ljudi. Najčešći razlog je što osobe ne znaju da su prijenosnici HIV-a, stoga je potrebno redovito se testirati. Nadamo se da će praksa ranog otkrivanja HIV-a i potencijalno cjepivo uskoro dovesti do kraja pandemije HIV-a.

*Prenosimo s portala Crol

Tagovi

Oceni 5