Deca srebrne emulzije (3)
Sgls 07 S

Masimo Savić i Švaba u društvu menadžera Nebojše Grgića Grge, muzičkog urednika SKC-a

Photo: Zoran Vujović

Eldorado naših života

Koncert Azre u Domu omladine krajem osamdesetih: Džoni ŠtulićSada je sasvim jasno da će kod nas tranzicija imati neograničeni rok trajanja. U toj i takvoj tranziciji – tom transferu života iz socijalizma u liberalni kapitalizam, neki se bolje ili lošije snalaze, ali i kod jednih i kod drugih primetan је odnos ili otklon prema ne tako davnoj prošlosti. I ne postoji plebiscit u sagledavanju te prošlosti.

Fotografije Zorana Vujovića svedočanstvo su dvostrukog vremena. Svedočanstvo o osamdesetim godinama, koje sada nedvosmisleno predstavljaju eldorado naših života. Perioda kada su novinari slavnog britanskog muzičkog lista NME dolazili u Beograd ne bi li uhvatili kadrove iz scene koja je važila za najzanimljiviju u Evropi posle Engleske. U knjizi Zorana Vujovića nalaze se fotografije kluba Akademija, koji se takođe nalazio na preporukama engleskih magazina i novina koje su obznanile da dobar klupski provod može biti lociran i negde dole na Balkanu.

Fotografije iz katakombi mladosti mnogih, iz Rajićeve ulice, dokaz su da je nekada bilo šansi za nešto više. Svi ti junaci čuvene Rupe, a i šire, nalaze se u foto-odblescima bezbrižnosti osamdesetih. I odmah nakon njih dolaze devedesete koje Vujović takođe isporučuje kao dokument da su osamdesete okončane i s njima snovi o Njujorku na Balkanu.

I opet su katakombe Akademije bitne, ali ovaj put kao azil od beznađa koji se odigrava iznad Rajićeve i dalje. Treći segment knjige predstavljaju heroine Beograda uhvaćene u kadrovima bezbrižnih osamdesetih ili turobnih devedesetih. Anonimne devojke ili već urbani mitovi s tragičnim životnim finalima, koji se na ovim fotografijama ne naziru.

Vujovićeva knjiga je kompilacija kadrova koji su obeležili jedan značajan period u Beogradu i učinili ga zahvaljujući i ovim stranicama – besmrtnim.

Oceni 5