Preko sigurne kuće do neophodnih lekova
Etej 02 S

Photo: Pinterest

Elizabeth Taylor i HIV/AIDS aktivizam

Pred sam kraj života Elizabeth Taylor se borbi protiv HIV-a posvetila kao što je to pre toga činila sa glumom, te je HIV/AIDS aktivizam postao jednako važan kao i pojavljivanja u filmovima i na televiziji. Poslednji intervju sa njenom prijateljicom Kathy Ireland otkrio je da je taj aktivizam podrazumevao mnogo više od zaštitnog lica Elizabeth Taylor AIDS fondacije koju je osnovala 1985. godine.

Ireland je u intervjuu iz 1. decembra 2015. godine otkrila da je Taylor u to vreme organizovala i podzemnu mrežu u Dallas Buyers Club duhu, a kako bi obolelima od HIV-a omogućila da u vreme krize dođu do eksperimentalnih lekova, a uprkos tome što se to u to vreme smatralo ozbiljnim kršenjem zakona. Tako je njena Bel-Air vila postala sigurna kuća, u kojoj je većina aktivnosti bila ilegalna, ali neophodna onima koji su bolovali od, u to vreme, još uvek smrtonosne bolesti. Mnogo je filmova izgubila zbog svojih aktivističkih delovanja, te je dobijala i pretnje smrću, a prijatelji su je napuštali i odbijali svaku molbu za pomoć.

Novi dokumentarni film „Treatment for All“ bavi se ovim delom života Elizabeth Taylor, čija je funkcija da podigne svest o ovom problemu, te pruži uvid sa vremenske distance. Oni koji su poznavali slavnu glumicu tvrde da bi danas bila „užasnuta brojem onih koji žive sa HIV-om“.

Upućeni tvrde da je interesovanje za epidemiju HIV-a počelo kada je njen prijatelj Rock Hudson preminuo od bolesti izazvane HIV-om 1985. godine. Nakon toga je izgubila još nekoliko prijatelja i poznanika, te odlučila da moć i glas koji se čuo dalje od „običnih“ iskoristi za odbranu stigmatizovanih, koji su umirali od bolesti kojom se u to vreme niko nije bavio i koja je uglavnom opisivana kao „gej kuga“.

 

Oceni 5