Iz nove knjige Siniše Škarice
Opati 05 S

U modernom ruhu: Elvira Voća na Opatijskom festivalu 1964. godine

Photo: Festival Opatija

Elvira Voća: U sjeni estradne sreće

Koncert: Elvira Voća uz klavirsku pratnju Matka Tomaševića, 1961. godineVoća, Elvira, pjevačica zabavne muzike (Zagreb, 11. prosinca 1942.). Kemijska tehničarka: od 1959. bavi se pjevanjem profesionalno, nastupajući na brojnim jugoslavenskim festivalima i u inozemstvu (Cantagiro, 1963). Najviše je domete ostvarila interpretacijom pjesama: Ljubav treba čekati, Posljednja noć, Posljednji valcer, Sad si daleko, Okren', okreni se. Njezin je muž kompozitor Stjepan Mihaljinec.

Ovih par redaka sve je što ste mogli svojedobno pročitati u Leksikonu jugoslavenske muzike o Elviri Voći, „uvijek pouzdanoj festivalskoj pjevačici“, kako je napisao splitski novinar i radijski urednik, kroničar splitskih zabavno-glazbenih festivala, Goran Pelaić. Da, uvijek pouzdana, svjedoči tomu i podatak da je nastupala na zaista svim važnim festivalima bivše države, a da na onom, njoj najmilijem, Krapinskom, nastupa od prve 1966. godine do posljednje priredbe održane prošle jeseni, samo s jednim prekidom, kada je 1973. čekala bebu.

Zanimljivo, premijerni festivalski nastup i ploča dogodili su se u inozemstvu, u susjednoj Italiji, točno deset godina prije. Na vrlo popularnom putujućem Cantagiru 1963., u društvu Peppina di Caprija, Luciana Tajolia, Little Tonyja i Adriana Celentana, Elvira je nastupala kao jedina strana gošća, a već ta činjenica osigurala joj je snimanje prvog singla i dvogodišnji diskografski ugovor kojeg nikad nije konzumirala! „Krivac“ za to bio je jedan drugi, „bračni ugovor“, kojeg je potpisala dvije godine ranije.

Priča nas vraća u 1959; Elvira Voća, ljepuškasta, glazbom opčinjena, 17-godišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole (Drago Mlinarec sjedio je u istom razredu!), na nagovor svojih kolegica prijavljuje se za Prvi pljesak, tada popularno natjecanje mladih pjevača što se održavalo na nedjeljnim matinejama u zagrebačkom hramu zabave Varieteu i pobjeđuje u konkurenciji djevojaka.

Isto ljeto na Šalati, pobjednica je i na reviji Večernjeg lista (ona među curama, Vice Vukov među dečkima), a susret s mladim pijanistom i liderom pratećeg orkestra Stjepanom Mihaljincem postat će sudbinskim. Uslijedili su nastupi po bivšoj državi, mala turneja po Poljskoj, Studentski festival 1962. Ipak, prvi profesionalni uspjesi čekat će na svoju pravu potvrdu sve do spomenutog Cantagira gdje je došla provjerom među 2.500 kandidata! Taj kratki izlet u domovinu kancone i snimljena ploča sa Se mi vuoi – pjesmom što ju je za Elviru napisao Gianni Ferrio, slavan po skladbama kao što su Parole, parole, parole i Piccolissima serenata, aranžer jedne od vodećih talijanskih diskografskih kuća CGD-a i jedan od dirigenata famoznog sanremskog festivala – konačno joj sljedeće 1964. godine otvaraju vrata prvog velikog domaćeg festivala, onog opatijskog, i donose prvu domaću festivalsku uspješnicu (u alternaciji s Stjepanom Jimmyjem Stanićem) Ljubav treba čekati.

Slika sa vjenčanja: Elvira Voća i Stjepan MihaljinecIste će se godine otputiti s Markom Novoselom, Ivicom Šerfezijem i Maruškom Šinković na lukrativnu dvomjesečnu turneju po Sovjetskom Savezu, koju su u narednim godinama slijedili brojni koncerti u zemlji i inozemstvu, posebice sa Zvucima rodnog kraja Radio-televizije Zagreb za naše iseljenike diljem Europe te Australije, SAD-a i Kanade. (Pjesme iz daleke domovine bile su mostom koji se nije prestao graditi do osamostaljenja Hrvatske i ugrađene su u odličje Predsjednika Republike Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića što ga je zaslužila Elvira.)

Ali, na domaćem terenu, kako valjda nitko nije proročicom u svome mjestu, nakon prvih uspjeha te 1964., Zagreb i sve popularniji Split pozvali su je tek 1966. Iste godine debitira i na netom osnovanom krapinskom Festivalu kajkavske popevke, a Jugoton joj objavljuje prvi samostalni EP, singl s četiri pjesme na kojem bi glavnim zgoditkom trebala biti još jedna opatijska, Kupi mi malo cvijeća. Kada se činilo da je konačno sve došlo na svoje, nova izdavačka stanka i potom dva EP-ja što ih ovaj put 1968. i 1969. objavljuje PGP RTB, s uspješnicama Posljednji valcer (prepjevom aktualnog Humperdinckovog svjetskog hita The Last Waltz) i Ne reci mi zbogom, coverom Che notte sei Tonyja Renisa, podgrijavaju spekulacije o cijeni koju plaća skladan glazbenički brak na svojoj estradnoj strani.

Je li glazbeni mogul svojoj mladoj supruzi nekritička potpora ili zapravo hendikep? Koliku je cijenu morao plaćati skladan glazbenički brak na svojoj estradnoj strani? Skokovito: 1972., biografija će reći, nagrađena je na međunarodnom festivalu u Aleksandriji; 1974., dakle punih petnaest godina poslije ranih uspjeha, konačno je stigao i njen Jugotonov LP prvijenac, eponimni Elvira Voća, a za njim i niz singlova (Adalita, Kapi kiše, Samo usne). Kada ga je tek 1980., sada ponovno na etiketi beogradske tvrtke, naslijedio Slušala sam srce, mogući odgovori na postavljana pitanja postali su gotovo nevažnima. Elvirin život i karijera definitivno su ulazili u zrelo doba; po strani glamura, zlatnih ploča i vrhova top lista (na koje se istina nikad nisu privikli!); kao da je svaki dan žurio u mirna nedjeljna obiteljska poslijepodneva, a svaka pjesma kao popevka u hiže pitomih zagorskih brega.

Elvira Voća – “Zlatna kolekcija”

Treba reći da ova zbirka zbog brojnih snimaka razasutih na razne strane diskografske i radio-televizijske difuzije pokriva tek dio već pedesetak godina duge karijere jedne dive iz zlatne generacije festivalskih šezdesetih. Sa svim životnim uspjesima i razočaranjima, dilemama i traženjima – Elvira Voća jedna je od rijetkih koja se otisnula i u skladateljske vode – Zlatna kolekcija zapravo odiše optimizmom. Na koncu konca – pred Elvirom su sedamdesete tek!

CD 1

1. Ljubav treba čekati (Ž. Roje - Ž. Roje - S. Mihaljinec) (Opatija 64) ℗1974

2. Kupi mi malo cvijeća (A. Vučer -A. Korać - S. Mihaljinec) (Opatija 65) ℗1966

3. Posljednji valcer (The Last Waltz)* (L. Reed/B. Mason - A. Bešlin/S. Mihaljinec) ℗1968

4. Oči govore bez riječi (Herzen haben keine Fenster) (H. Mayer - M. Doležal/S. Mihaljinec) ℗1974

5. Do-re-mi (iz filma Moje pjesme, moji snovi)* (R. Rodgers/O. Hammerstein II - A. Bešlin/S. Mihaljinec) ℗1968

6. Kao jedra bez vjetra (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) ℗1975

7. Kapi kiše (Raindrops Keep Fallin' On My Head) (B. Bacharach/H. David - D. Britvić/S. Mihaljinec) ℗1970

8. Zadnji fijaker (S. Mihaljinec - D. Britvić/P. Zlatar - S. Mihaljinec) (Zagreb 63) ℗2012

9. Reci da li me voliš (S. Mihaljinec - M. Doležal - S. Mihaljinec) ℗1970

10. Waterloo (B. Andersson/B. Ulvaeus/S. Anderson - M. Doležal/S. Mihaljinec) ℗1974

11. Moj svijet (Il mio mondo) (U. Bindi/G. Paoli - D. Britvić/S. Mihaljinec) ℗1966

12. Viola (iz mjuzikla Viola violino e viola d' amore) (B. Canfora/P. Garinei/S. Giovannini - D. Britvić/S. Mihaljinec) ℗1974

13. Ako sada odeš (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Zagreb 67) ℗2012

14. Samo usne (E. Voća - D. Britvić - S. Mihaljinec) ℗1974

15. Posljednja noć (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Zagreb 66) ℗1966

16. Adalita (La Adelita) (trad. corrido - M. Doležal - S. Mihaljinec) ℗1969

17. Želim reći da te ljubim (I Just Called To Say I Love You) (S. Wonder - M. Doležal/S. Mihaljinec) ℗1984

18. Se mi vuoi+ (G. Ferrio) (Cantagiro 63) ℗1963

19. Sad si tu (A. Baša - D. Vanić - S. Mihaljinec) (Cavtat 86) ℗1986

20. Ljubav (S. Mihaljinec - M. Doležal - S. Mihaljinec) (Aleksandrija 72) ℗1973

21. Nema kraja ljubavi (S. Mihaljinec - M. Doležal - S. Mihaljinec) (Zagreb 73) ℗1974

22. Sad si daleko (La lontananza) (D. Modugno/E. Bonaccorti - M. Kinel/D. Britvić - S. Mihaljinec) (s Reljom Bašićem) ℗1970

CD 2

1. Venček za Zagreb+ (E. Voća - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Krapina 94) ℗1994

2. Japa naš (Z. Jurić - Z. Jurić - S. Mihaljinec) (Krapina 89) ℗1989

3. Ljiljane bijeli (A. Canjuga - D. Domjanić - S. Mihaljinec) ℗1990

4. Ivančica croatica (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) ℗1990

5. Snjegovi na Cmroku (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) ℗1982

6. Spi pospanka, spi (V. Delač - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Krapina 79) ℗1979

7. Gda njesi tu (I. Stamać - S. Draganić - F. Tralić) (Krapina 66) (s Anicom Zubović) ℗1966

8. Moj voljeni Zagreb+ (B. Ružić - A. Dedić - S. Mihaljinec) (s Ivom Robićem) ℗2012

9. Šetamo po kiši (Singin' In The Rain, iz filma Pjevajmo na kiši)+ (B. Comden/A. Green - M. Doležal/S. Mihaljinec) (s Arsenom Dedićem) ℗2012

10. Plavi putevi (Z. Špišić - D. Britvić - Z. Černjul) (Split 67) (s Tonijem Kljakovićem) ℗1967

11. Miris mora (Z. Runjić - A. Dedić - S. Mihaljinec) (Split 66) ℗1966

12. Ajme, Mandina (Ž. Roje - Ž. Roje - S. Mihaljinec) (Split 67) ℗1967

13. Jedra bijela (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Split 75) ℗1975

14. Bijeli jasmini (S. Mihaljinec - M. Pašiček - S. Mihaljinec) (Zvuci Panonije 85) ℗1985

15. Slavonija, lijepa lica (S. Mihaljinec - M. Sigetić - S. Mihaljinec) (Slavonija 81) ℗1981

16. Oj, čekanja dugi sati (F. Pomykalo - V. Hursa - S. Mihaljinec) (Slavonija 72) ℗1972

17. Sedam dana jorgovana (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) (Slavonija 74) ℗1974

18. Okren', okreni se (S. Mihaljinec - D. Britvić - S. Mihaljinec) ℗1971

19. Ne reci mi zbogom (Che notte sei)* (T. Renis - A. Bešlin/S. Mihaljinec) ℗1969

20. Dragi (I'd Love You To Want Me) (Lobo - M. Doležal/S. Mihaljinec) ℗1974

21. Ako odlučiš poći (Z. Špišić - Z. Špišić - S. Mihaljinec) (Zagreb 75) ℗1975

Ovo izdanje: ℗ & © 2012 Croatia Records

* Ovo poglavlje iz nove knjige Siniše Škarice u izdanju Croatia Recordsa “Tvornica glazbe – bilješke za biografiju ili Various Artists ” prenosimo sa dozvolom autora i izdavača

Oceni 5