72. dodela, prvi put "na daljinu"
Emmy

Photo: Emmys.com

Emmy nagrade: "Schitt's Creek" odneo sve pred sobom

Ovakva vrsta dodele Emmy nagrada održala sa po prvi put, uz poštovanje svih mera zaštite tokom pandemije, a kako bi možda predupredili negativne kritike ili pak velika očekivanja, organizatori su unapred najavili da ne znaju ni sami šta da očekuju od dodele i kako će sve izgledati. „Kako će biti? Nemamo pojma“, rekao je voditelj Jimmy Kimmel u promotivnom videu, da bi se na kraju ispostavilo da taktika niskih očekivanja, izostanak pompeznih obećanja i traženje utočišta u komediji umesto nekim drugim žanrovima može biti recept za uspešan TV prenos velikog događaja u neobičnim uslovima. Samo nekoliko nedelja pre dodele Emmyja održana je dodela Video Music Awards koja baš zbog svih pomenutih boljki nije dobro prošla.

Kako će biti? Nemamo pojma: Jimmy Kimmel, voditelj

„Čini se frivolno i nepotrebno raditi ovakve stvari tokom pandemije. Ovo večeras nije važno, neće zaustaviti kovid, ni ugasiti požare, ali je zabavno, a zabava nam sada treba“, zaključio je Kimmel, koji je stigao i da dezinfikuje koverte sa imenima dobitnika.

Kako bi sve izgledalo što bolje i profesionalnije, producenti su svim nominovanima poslali setove s kamerama i mikrofonima.

U kategoriji komedije, apsolutni pobednik večeri je serija „Schitt's Creek“, koja je osvojila nagrade za najbolju komediju, režiju, scenario, kao i najbolje glavne i sporedne glumce u komediji (Catherine O'Hara i Eugene Levy, te Annie Murphy i Daniel Levy). Za najbolje gostujuće glumce u komediji proglašeni su Maya Rudolph za imitaciju Kamale Harris i Eddie Murphy kao voditelj u skeč programu Saturday Night Live. Rudolph je inače bila nominovana u istoj kategoriji i za ulogu sutkinje u „The Good Place“.

Ekipa serije 'Schitt's Creek': Svi su nagrađeni

„Succession“ je nagrađena kao najbolja dramska serija, a Jeremy Strong za najbolju glavnu mušku ulogu u toj seriji. Zendaya je osvojila Emmy za najbolju glavnu žensku dramsku ulogu u seriji „Euphoria“. Pesma iz te serije „All For Us“ nagrađena je za najbolju originalnu muziku i tekst.

Najbolji sporedni glumac u drami je Billy Crudup („The Morning Show“), a najbolja glumica Julia Garner („Ozark“). Ron Cephas Jones dobio je Emmy kao najbolji gostujući glumac u seriji „This Is Us“, dok je Cherry Jones najbolja gostujuća glumica u seriji „Succession“.

Pored toga, „Succession“ je osvojila Emmy i za režiju, a „Unorthodox“ je takođe nagrađena za režiju, i to u kategoriji mini serija, filmova i specijala, a istu nagradu u kategoriji dokumentaraca osvojio je film „American Factory“.

Mark Ruffalo nagrađen je za uloge blizanaca u mini seriji „I Know This Much Is True“, dok je za najbolju žensku ulogu u mini seriji Emmy osvojila Regina King za „Watchmen“, nagrađenu Emmyjem u kategoriji limitiranih, odnosno mini serija.

„Bad Education“ proglašen je za najbolji TV film.

Na kraju krajeva, nije to bilo loše veče za televiziju iako su uglavnom dominirale tri serije – „Schitt's Creek“ je počistila sve pred sobom u kategoriji komedije, dok su među dramskim odnosno mini serijama prevodile „Succession“ i „Watchmen“. Za samo nekoliko meseci na red dolazi dodela Zlatnih globusa i šansa da se eventualne nepravde donekle isprave.

Oceni 5