Istorija ljudskog umrežavanja
Book 01 S

Photo: www.morgangaynin.com

Evolucija društvenog povezivanja

Poreklo društvenih mreža ide mnogo dalje nego što možete i da zamislite. Iako izgledaju kao nešto potpuno novo, sajtovi poput Fejsbuka su prirodna posledica mnogovekovne evolucije društvenog povezivanja.

Verovali ili ne, rani oblici komuniciranja na daljinu koristili su pisanu formu koju bi jedno ljudsko biće isporučivalo drugom. Drugim rečima, to su bila pisma, a neki vremešniji ih se možda još uvek sećaju. Najstarija poštanska služba osnovana je 550. godine pre nove ere.

Onda je 1792. izmišljen telegraf, a prednost je bila u tome što su vesti putovale brže nego bilo kojom konjskom snagom. Onda nam je stigao i telefon 1890. godine, te radio 1891, a obe tehnologije se koriste i danas, mada u mnogo naprednijoj formi.

Tehnologija je počela ubrzano da se menja od početka XX veka. Pošto su prvi super kompjuteri konstruisani četrdesetih godina, naučnici su počeli da razvijaju načine na koje bi povezali različite uređaje, što je na kraju i dovelo do pojave interneta.

Najraniji oblici onoga što danas zovemo internetom, poput CompuServe, razvijeni su šezdesetih godina prošlog veka. Primitivne forme e-mejlova su, takođe, nastale u ovo vreme. Do sedamdesetih se tehnologija umrežavanja poboljšala, a 1979. godine UseNet je svojim korisnicima omogućio da komuniciraju putem virtuelnih pisama.

Do osamdesetih godina su kućni kompjuteri postali više uobičajeni, a prvi četovi pojavili su se 1988. godine, takozvani IRC, koji je postojao do pred kraj devedesetih.

Prvi sajt koji zavređuje da se nazove društvenom mrežom bio je Six Degrees, a napravljen je 1997. godine, i omogućavao je svojim korisnicima da prave profile, te postaju prijatelji sa drugim korisnicima. Prvi blogovi pojavili su se 1999, a popularni su i danas.

Posle blogova pojavili su se sajtovi poput MySpace i LinkedIn, koji su postali popularni početkom XXI veka. YouTube se pojavio 2005, otvarajući nove načine za komunikaciju. Od 2006. Fejsbuk i Tviter postali su dostupni korisnicima širom sveta, a i danas su među najpopularnijim društvenim mrežama na internetu. Tumblr, Spotify, Foursquare i Pinterest šunjaju se za njima, pokušavajući da popune komunikacione šupljine u potrebama sve zahtevnijih korisnika.

U savremenom mnoštvu društvenih mogućnosti ostaje nam još da se povežemo, a mnoge mreže dozvoljavaju povezivanje profila, pa tako pojedinac može da dopre do još većeg broja ljudi, te da se nikada ne oseća usamljenim. Kuda će nas to odvesti za sto godina? Videćemo.

Oceni 5