XXZ poklanja: Karte za najbrže čitaoce
Bldc 01 S

Iz filma "Kameni govornici" ("The Stone Speakers")

Photo: Beldocs festival

Ex-Yu filmovi na Beldocsu

Kameni govornici (The Stone Speakers)

Igor Drljača, Kanada, Bosna i Hercegovina, 2018, 92'

Festivali Toronto 2018, Berlin 2019.

Kameni govornici je film koji razmatra mesto ukrštanja između turizma i ideologije u četiri posleratna bosanskohercegovačka grada.

Današnja Bosna i Hercegovina je zemlja koja se još uvek oporavlja od rata s početka 90-ih. Bosanskohercegovačka ekonomija se nikada nije oporavila, a zemlja je i dalje podeljena. Mnogi gradovi su se transformisali u jedinstvene turističke destinacije koje spajaju istoriju, religiju, politiku i folklor. Kameni govornici proučava četiri grada u Bosni i Hercegovini kroz prizmu njihovog turizma, polako otkrivajući suprotstavljene narative.

Igor Drljača je docent na katedri za pozorište i film na University of British Columbia. Njegovi nagrađivani kratki i dugometražni filmovi prikazivani su na stotinama festivala, uključujući South by Southwest, Toronto, Telluride, Tampere, Locarno, Rotterdam, Palm Springs Shortfest i Vancouver International Film Festival.

Film će biti prikazan u utorak 14. maja u 17 sati, u Kombank dvorani, sala 6.

Sinovi smo tvog stijenja (We are the sons of your rocks)

Ivan Salatić, Crna Gora, 2018, 33’

Film koji traži istoriju, ali pronalazi samo tlo.

Jedan starac je progonjen sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno streljanog italijaskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavalja dokaz tog groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju I uspeti da očisti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sećaju tih vremena. Ipak, njihove priče se nužno ne poklapaju.

Ivan Salatić je rođen u Dubrovniku 1982. godine, a odrastao je u Herceg Novom. Njegovi filmovi, u kojima kombinuje dokumentarac i fikciju, predstavljeni su na mnogim međunarodnim festivalima, uključujući filmski festival u Veneciji, gde je njegov film Dvorišta premijerno prikazan 2015. Njegov prvi dugometražni film pod nazivom Ti imaš noć premijerno je prikazan je na Venecijanskom festival u okviru Nedelje kritike 2018. godine.

Projekcija filma na ovogodišnjem Beldocsu biće u subotu 11. maja u 17 časova, u Muzeju savremene umetnosti.

Kartoline (Postcards)

Igor Bezinović, Hrvoslav Brkušić, Katerina Duda, Ivana Pipal, Ante Zlatko Stolica i Darovan Tušek,

Hrvatska, 2019, 60’

Festivali Documentary Film Festival Ljubljana, Beldocs 2019.

Film „Kartoline“ predstavlja portret dvanaest malih hrvatskih gradova u kojima se, iako su unutar granica Hrvatske, stanovnici međusobno ne mogu sporazumeti jer se u svakom mestu govori drugačijim dijalektom ili čak drugim jezikom. Serija uključuje epizode ​​o Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama.

Film će biti prikazan u subotu 11. maja, s početkom u 18.30, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici.

Pozdrav iz slobodnih šuma (Greetings from Free Forests)

Ian Soroka, SAD, Slovenija, Hrvatska, 2018, 98'

Festivali DocLisboa 2018, Festival of Slovenian Film 2018.

Prolazeći kroz gusto pošumljen krajolik južne Slovenije - Pozdrav iz slobodnih šuma, poput magle koja se diže, otkriva utočište ukorenjenog istorijskog sećanja. Film putuje upuredo sa svedočanstvima lokalnih lovaca, šumara, speleologa i drugih ljudi - koji kruže oko odsutnosti koju je iza sebe ostavila radikalna borba nakon što je došla do ostvarenja, a nakon toga izbledela.

Ian Soroka (r. 1987) radi u domenu dokumentarnog filma i videa. Studirao je film i filozofiju na University of Colorado u Boulderu, u Pragu na FAMU-u, a takođe je završio i master studije iz umetnosti, kulture i tehnologije na MIT-ju. Ian je stipendista fondacije MacDowell, dobitnik nagrade Princess Grace Foundation-USA, kao i Fulbrightov stipendista u Sloveniji.

Film možete pogledati u utorak 14. maja od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nekome svome (Ours)

Sead Šabotić, Crna Gora, 2019, 15’

"Nekome svome" je priča o kućama koje grade raseljenici na području severa Crne Gore. U ovom neobičnom hibridnom dokumentarnom filmu pokreće se pitanje identiteta naših raseljenika u dijaspori koji je umnogome oličen kućama koje zjape na osami.

Sead Šabotić (1994, Nikšić) je diplomirani FTV reditelj. Specijalizira oblast dokumentarnog filma na FDU Cetinje u crnoj Gori. Većinski je reditelj i scenarista, a na nekim projektima je i asistent režije. Njegov najuspešniji rad "Revolucionarni Dom" više puta je nagrađivan i prikazan na više od dvadeset festivala širom sveta. Deo je talent kampusa Fajr International Film Festival-u u Teheranu. Pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Projekcija filma održaće se u ponedeljak 13. maja u 19 sati, u sali 6 Kombank dvorane.

U ime Republike Hrvatske

Goran Dević, Hrvatska, 2019, 33’

ZagrebDox 2019.

"U ime Republike Hrvatske" kroz sudbinu i dominirajuće snimke sa suđenja, gledaoce upoznaje sa sudbinom 49-godišnjeg Marka Franciškovića, radikalnog euroskeptičnog političkog aktiviste, koji je 2013. godine, nakon Facebook pretnji bivšem ministru policije Ranku Ostojiću, prisilno hospitaliziran na psihijatrijski odsek Zatvorske bolnice u zagrebačkoj Svetošimunskoj ulici. Sledećeg dana Franciškoviću su policajci pokucali na vrata, pronašavši arsenal ilegalnog oružja, za koji je ovaj izjavio da nikad nije bio upotrebljen, te da se radi o ratnim trofejima. Devet meseci kasnije, glavni Devićev protagonist pušten je iz belog zatvora, s novom dijagnozom koja pobija prvobitnu, odnosno da se u Franciškovićevom slučaju radi o psihički zdravom pojedincu.

Goran Dević rođen je u Sisku 1971. Studirao je arheologiju i pravo. Diplomirao je filmsku i tv režiju na ADU u Zagrebu, gdje danas predaje na BA i MA studiju dokumentarnog filma. Njegovi dokumentarni i igrani filmovi nagrađivani su na festivalima kao što su DOK Leipzig, Oberhausen, Sarajevo, Pula, Prizren, Prag, Linz, Motovun, Zagreb i Beograd. Njegov igranofilmski debi (koscenarist i koredatelj Zvonimir Jurić) je od kritičara hvaljena psihološka ratna drama "Crnci". Retrospektive njegovih dokumentaraca prikazane su u Arsenalu Berlin, Crossing Europe Filmfestivalu u Linzu i Dokukinu Zagreb. Osnivač je produkcijske kompanije Petnaesta Umjetnost.

Film "U ime Republike Hrvatske" će u okviru Beldocsa biti prikazan u utorak 14. maja u19.30, u Jugoslovenskoj kinoteci.

*XXZ magazin u saradnji sa Beldocsom čitaocima poklanja dva puta po dve karte za svaki od navedenih filmova. Sve što je potrebno da uradite jeste da ostavite komentar ispod ovog teksta ili ispod ove objave na našoj Facebook stranici i napišete koji biste film gledali. Srećno!

Oceni 5