Upotrebljavajte ili dobar ili nikakav ukras
Hrizantema 01 S

Photo: Pinterest

Ezra Paund: Umijeće poezije

Ne upotrebljavajte suvišne riječi, a ni pridjeve koji ne označuju nešto određeno. Ne upotrebljavajte izraze poput »nejasni predjeli mira«. To otupljuje sliku. Tako se miješaju apstraktno i konkretno. Time se služe pisci koji ne shvaćaju da je prirodni objekt uvijek primjeren simbol.

Zazirite od apstrakcija. Ne prepričavajte osrednjim stihovima ono što je već napisano u dobroj prozi. Nemojte misliti da ikoga inteligentnoga možete obmanuti time što ćete sve poteškoće neizrecivo teške umjetnosti dobre proze pokušati izbjeći razdijelivši svoj uradak u duge stihove.

Ono što je stručnjaku nezanimljivo danas, publici će biti nezanimljivo sutra.

Nemojte misliti da je pjesničko umijeće imalo jednostavnije od glazbenog umijeća, ili da možete zadovoljiti stručnjaka prije no što u pjesničku vještinu uložite barem onoliko truda koliko ga prosječni učitelj glasovira uloži u svoju vještinu.

Neka na vas utječu svi veliki umjetnici do kojih vam je stalo, ali budite toliko pristojni pa ili otvoreno priznajte svoj dug, ili to pokušajte dobro prikriti.

Ne dopustite da se »utjecaj« svede na puku krađu određenoga stilskoga rječnika jednoga ili dvojice pjesnika kojima se divite. Nedavno je jedan ratni dopisnik iz Turske uhvaćen na djelu: u svojim je izvješćima lupetao o »golublje sivim« ili »biserno bijelim« brdima, ne mogu se točno sjetiti.

Upotrebljavajte ili dobar ili nikakav ukras.

*S engleskoga preveo Vojo Šindolić

*Ulomak iz istoimenog eseja; Izvor: Evropski glasnik, Godište XII., br. 12., Zagreb 2007.

Oceni 5