Zlatni globusi: 80. dodela
Zlatni globus 2023

Photo: Reuters/AP/news.sky.com

„Fabelmanovi“, „Duhovi ostrva“ i „Beli lotos“ kao glavni slavljenici

Nakon brojnih kontroverzi, počev od glasina o korupciji do rasizma i zlostavljanja, dodela Zlatnih globusa vratila se na male ekrane, uz pokušaj da ponovo postane relevantna. S obzirom na to da je Udruženje inistranih novinara u Holivudu, koje nagradu i dodeljuje, pretrpelo izvesne revizije i promene (pitanje je jesu li kozmetičke ili ne), dodela se odigrala kao da ništa nije bilo, uostalom, kao i sve drugo u Holivudu, a i šire.

No, ako iko vrati Zlatnim globusima stari sjaj, biće to laureati, posebno Jennifer Coolidge, čiji je govor prava mala komičarska bravura. Potpuno zasluženo, ona je odnela nagradu kao najbolja sporedna glumica, za seriju The White Lotus, takođe proglašenu za najbolju u kategoriji mini, odnosno antologijskih formata.

Globus za najbolju TV komediju pripao je seriji Abbott Elementary i Quinti Brunson, nagrađenoj za najbolju glavnu žensku ulogu, dok je kao najbolja drama proglašena serija House of the Dragon.

U kategoriji drame Zlatne globuse za najbolje glavne uloge odneli su Zendaya (Euphoria) i Kevin Costner (Yellowstone), a slavili su i Jeremy Allen White za najbolju glavnu mušku ulogu u komediji (The Bear), Paul Walter Hauser kao glavni glumac u limitiranoj ili antologijskoj seriji (Black Bird), Julia Garner, nagrađena za najbolju žensku sporednu ulogu u drami ili komediji (Ozark), Tyler James Williams kao najbolji glumac u sporednoj ulozi u drami ili komediji (Abbott Elementary), te Amanda Seyfried (The Dropout), i Evan Peters (Dahmer) kao najbolji glumci u mini-serijama.

Kada je reč o filmskim ulogama, Zlatni globus za glavnu žensku dramsku ulogu odnela je Cate Blanchett za film Tar, što je samo uvertira za još jednog Oskara u njenoj karijeri i bilo bi veliko iznenađenje da ga ne osvoji za ulogu Lydije Tar.

Najbolja glumica u komediji je Michelle Yeoh, nagrađena za ulogu u filmu Everything Everywhere All at Once, dok su Globuse za najbolje muške uloge u drami i komediji odneli Austin Butler za film Elvis i Colin Farrell za The Banshees of Inisherin. Za najbolje sporedne uloge nagrađeni su Angela Bassett za Black Panther: Wakanda Forever i Ke Huy Quan (Everywhere All at Once).

Guillermo del Toro dobio je Zlatni globus za najbolji animirani film – Pinocchio, a Argentina, 1985 slavio je kao najbolji film van engleskog govornog područja.

Eddie Murphy ovogodišnji je dobitnik nagrade Cecil B DeMille, koja se dodeljuje za značajna postignuća u karijeri i predstavlja posebnu počast. Murphy je u govoru otkrio svoju tajnu uspeha – plaćaj porez, gledaj svoja posla i ne spominji ime žene Willa Smitha, aludirajući na prošlogodišnju neslavnu dodelu Oskara i još neslavniji šamar koji je Smith udario Chrisu Rocku.

Podsetimo, The Fabelmans Stevena Spielberga dobio je Zlatni globus za najbolji film u kategoriji drame, a The Banshees of Inisherin proglašen je za najbolju komediju. Uz to, reditelj i scenarista filma The Banshees of Inisherin, Martin McDonagh, nagrađen je za najbolji scenario, a Spielberg za najbolju režiju.

Iako se dodela Zlatnih globusa smatra tek predvorjem Oskara, nominacije za najvažnije filmske nagrade još nisu ni objavljene, tako da su iznenađenja uvek moguća i u samom izboru nominovanih, a posebno kada je reč o pobednicima. Nadajmo se da nas čeka zanimljiva sezona nagrađivanja, uprkos tome što prenosima opada gledanost iz godine u godinu.

Oceni 5