Tumačenje manjine na crtanom filmu
Fammi1

Photo: IMDb

Family Guy i uvredljivi stereotipi

Animirana Fox komedija, koja se emituje već 20 godina, često se proteklih godina šalila na račun gej osoba, što je u poslednje vreme sve češće mata kritika, a posebno kada su u pitanju uvredljivi stereotipi. Prekretnicu je označila epizoda “Trump Guy” koja je prikazana 13. januara, budući da se gledaocima učinilo da tvorci nove sezone usmeravaju ka tolerantnijim tumačenjima društvenih pojava. Najznačajniji je trenutak u kojem Peter Griffin sreće američkog predsednika koji mu kaže: „Ti si onaj tip iz serije Family Guy, onaj od kojeg je nekoliko poslednjih generacija učilo viceve na račun Jevreja, afro-amerikanaca i gej ljudi.“ Na šta mu Peter odgovara da se iskreno trude da smanje broj šala koje ismevaju gejeve, dok druge dve grupe ne spominje. Kreatori serije su kasnije potvrdili da je ovaj deo više od skeča, te da je informacija upućena Trumpu tačna.

Tako se poslednje sezone već razlikuju od onih iz, na primer, 2005. i 2006, budući da su danas neke stvari manje prihvatljive u odnosu na period od pre 15 godina. Za poslednjih 20 godina društvo je doživelo različite transformacije, pa, iako je Family Guy popularan upravo zbog nefiltriranog govora, neke stvari više nisu prihvatljive. Serija je pripadnike LGBTIQ+ populacije prikazivala od samog početka, ali su ti portreti tek u poslednje vreme oslikani sa više saosećanja, te se razlog za smeh traži u drugim momentima koji nisu u vezi sa ismevanjem pojedinaca samo zbog identiteta koji su na rođenju dobili.

Serija je ranije kritikovana i zbog autovanja Caitlyn Jenner, o čijem se rodnom identitetu raspravljalo u jednoj od epizoda pre nego što je odlučila da i sama progovori na tu temu. Tako je serija još 2009. spekulisala o transrodnosti pomenute ličnosti, što je inspirisalo i razne tabloidne naslove, da bi se Jenner kao trans žena autovala tek 2015. godine.

Iako političkoj korektnosti možda i nije mesto u umetnosti, u popularnoj kulturi jeste, a posebno ako se uzme u obzir da društvene platforme i popularni serijski programi sve više utiču na formiranje stavova kod mlađih generacija. Smeh je u redu, podsmevanje nije.  

Oceni 5