Una mujer fantástica, jedna ljubavna priča
Mujer 01 S

Photo: FAME Solutions

Fantastična žena stiže u Srbiju

U srpske bioskope, a uz pomoć distributera FAME Solutions, 24. maja stiže Fantastična žena (Una mujer fantastica), film koji je zabeležio brojne uspehe širom sveta, te dobio Oskara za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Drama čileanskog reditelja Sebastiána Lelia počinje naizgled sasvim običnom životnom pričom, te publika u prvih 20 minuta upoznaje Marinu, koju igra sjajna Daniela Vega, i ulazi u ono što ona naziva svojim životom, u okviru kojeg radi kao konobarica, peva i voli Orlanda (Francisco Reyes), te slavi njegov rođendan, igra, pije i vodi ljubav. Nakon pomenutih minuta Orlando se budi u sred noći, zadihan i ošamućen, da bi posle nekoliko trenutaka pao niz stepenice, i tako doveo do prekretnice u radnji filma, ali i u životu glavne junakinje.

Orlandova porodica ne odobrava odnos koji se razvio između njih, a zbog toga što je Marina trans žena, značajno mlađa od njihovog rođaka. I tu se pokreće jedna od ključnih tema ovog filma, a koja je u vezi sa identitetom, te odnosom većine prema manjini. Naime, Marina još uvek čeka na promenu imena, te joj u ličnoj karti još uvek stoji Daniel, što je problem većine trans osoba koje pokušavaju da svoj život žive u skladu sa sobom. Zbog toga, ali i zbog neprijateljskog odnosa koji porodica njenog ljubavnika ima prema njoj, Marina je prinuđena da se brani, a kako bi došla do željenog i neophodnog mira.

Tokom vremena koje provede sa njom, posmatraču postaje jasno da Marina ne želi da bude „fantastična,“ već potpuno obična i prihvaćena, ali ne kao žrtva ili nesrećna okolnost, već kao hrabra žena koja se ne ustručava da se bori za ono što voli. Jedna od možda najvažnijih rečenica koju izgovara tokom trajanja filma, a u formi pitanja na koje ne očekuje odgovor, jeste: „Osnovno je ljudsko pravo da se oprosti od voljene osobe kada ova umre, zar ne?“ I upravo u tim rečima ona sublimira čitavu istoriju jedne manjine, te ustaje u odbranu svih onih koji su se za ljubav borili i ranije, a čije su borbe možda ostale nezapažene usled straha ili opšte nezainteresovanosti za bližnjeg.

Srpska premijera filma zakazana je za 24. maj u 20 časova u bioskopu Cineplexx, koji se nalazi u shopping centru Ušće, a film će nakon toga nastaviti svoj bioskopski život.

 

Oceni 5