Osam odličnih trenutaka
Bafi1

Photo: www.imdb.com

Feministička pop kultura 90ih

Biti feministkinjom, bilo je odvažno i u ne tako davnim devedesetima. No srećom za tu generaciju, kao i za one koje su uslijedile, devedesete su popularnoj kulturi donijele odlične i osnažujuće feminističke trenutke, vhi+ izdvaja osam najdražih.

Započeo je Lilith Fair

Zaboravite na testosteronom napumpane festivale 90ih, Lilith Fair je turneja koja je definirala ovu dekadu. Lilith Fair je osnovala kantautorica Sarah McLachlan 1997. godine, a dominirale su ženske izvođačice, koje su imale priliku ujediniti se u kreativnom prostoru.

Fiona Apple, Sheryl Crow, Dixie Chicks, Erykah Badu, Lauryn Hill, Jewel, Indigo Girls, Missy Elliott, Natalie Merchant, Emmylou Harris, i Liz Phair samo su neke od izvođačica koje su nastupale od 1997. – 1999.

Lilith Fair je bio jedan od formativnih trenutaka za žene u glazbi kojemu nema konkurencije.

Gwen, Alanis i ostale žene bile su spremne za rock

Alanis Morrissette izdala je album Jagged Little Pill 1995., koji je obilježio desetljeće i postao jedan od najprodavanijih albuma (prodan je u više od 33 milijuna primjeraka diljem svijeta).

Gwen Stefani, pjevačica grupe No Doubt, oduševljavala je generaciju svojim pop punk vokalom i jedinstvenim modnim izričajem. Album Tragic Kingdom grupe No Doubt, također iz 1995., smatra se jednim od najboljih albuma svih vremena.

Courtney Love i Shirley Manson, zajedno s brojnim drugim izvođačicama, pridružile su se Gwen i Alanis u ženskoj dominaciji 90ih.

The Spice Girls su osnažile Girl Power

Zig-a-zig-ah, kažete? Iako The Spice Girls pripadaju pop sceni, njihova je Girl Power poruka bila globalna.

Riot Grrrl pokret je ostavio svoj trag

Underground hardcore punk  pokret započeo je ranih 90ih i bio je u središtu trećeg vala feminizma, a najčešće se povezuje s bandovima poput Sleater-Kinney, Huggy Bear i Bikini Kill. Riot Grrrl bio je prilika umjetnicama da se izraze, pokažu svoju umjetnost i preispitaju patrijarhalni status quo.

Sisters Were Doing It For Themselves and Each Other – na velikom platnu

Neki od najpopularnijih filmova 90ih nisu samo priče o ženama, nego i o prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Thelma & Louise, Fried Green Tomatoes, Waiting to Exhale, A League of Their Own i The Joy Luck Club, samo su neki od filmskih hitova koji su dotaknuli podjednako i gledatelje i kritiku zbog svojih feminističkih poruka.

Čuli su se Vaginini monolozi

Inovativna predstava autorice Eve Ensler koja govori o temama ljubavi, seksa i roda iz ženske perspektive, postala je fenomenom pop kulture od trenutka svog nastanka 1996. Predstava se izvodila nebrojeno puta i to diljem svijeta, postala je društveno i političko iskušenje, a izvodile su je izvođačice poput Winone Ryder, Whoopi Goldberg, Gillian Anderson, Glenn Close, Cynthie Nixon, Oprah Winfrey, Meryl Streep, Kate Winslet, Queen Latifah, Caliste Flockhart i brojne druge.

Žene u SNL-u izborile su se same za sebe

Molly Shannon, Ana Gasteyer, Cheri Oteri, Rachel Dratch, Sarah Silverman, Julia Sweeney, Janeane Garofolo, Jan Hooks, Nancy Walls i Ellen Cleghorne samo su neke od žene koje su se u showu Saturday Night Live pojavile tijekom 90-ih i postavile temelje ženske dominacije showom u 2000-ima.

Uzlet TV heroina

Kada nas žene u 90-ima nisu nasmijavale ( i to ne samo u Saturday Night Live, nego i serijama poput Murphy Brown i Roseanne), onda su bile opake. Devedesete su iznjedrile neke od najlegendarnijih ženskih likova, uključujući Buffy the Vampire Slayer (sa Sarah Michelle Gellar u glavnoj ulozi) i Xena: Warrior Princess (koju je utjelovila Lucy Lawless).

*Tekst prenosimo sa prijateljskog portala VoxFeminae

Oceni 5