"Draga Ijeawele", uputstvo za upotrebu ljudskosti
Chimamanda

Chimamanda Ngozi Adichie

Photo: Glam Africa

Feministički manifest u 15 slika

Čimamanda Ngozi Adiči: Draga Ijeawele, Buybook, Sarajevo 2018. 

Na Balkan je dospeo „feministički manifest u petnaest savjeta“, priručnik za poštovanje ljudskih prava žena nigerijske autorke Čimamande Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie); da ne okolišamo, nije reč o knjizi namenjenoj balkanskim (tugo opštih mesta), afričkim i muškarcima iz slični belosvetskih zabiti - ovom knjigom nigerijska feministkinja pokušava da pomogne muškom delu populacije i iz tako uzornih demokratskih država - tlačiteljica da se suoči sa specifičnim tihim terorom čiji je nosilac, promoter, uživalac. Otvaramo, dakle, knjigu Draga Ijeawele (sa citiranim podanslovom, ili delom naslova, kako nam drago), pragmatičnu zbirku minijaturnih eseja - saveta kojih, zapravo, ima na desetine. Impresivnu, temeljnu analizu funkcionisanja savremenog sveta, obračun sa naizgled nepobedivom zaostalošću i bezočnošću. Muškaraca, u redu.

Nemoj da budeš pretnja muškarcu

Čimamanda Adiči, autorka, između ostalih dela, i bestselera Amerikana, obraća se knjigom Draga Ijawele prijateljici koja je naumila da svoju tek rođenu devojčicu odgaja kao feministkinju. Temelji se u velikoj meri na govoru pod naslovom Svi bi trebalo da budemo feministi (2012), objavljenom i kao knjiga; delove će docnije uglazbiti/udenuti Bjonse, u pesmu Flawless: "Učimo devojčice da se ustežu, da umanjuju sebe. Kažemo im: 'Možeš biti ambiciozna, ali ne previše. Treba da težiš uspehu, ali da ne budeš suviše uspešna, jer ćeš u suprotnom biti pretnja muškarcu.'

Zato što sam žensko, od mene se očekuje da težim braku. Očekuje se da životne odluke donosim tako što ću uvek imati na umu da je brak najvažniji. Brak može biti dobra stvar, može biti izvor radosti, ljubavi i međusobne podrške, ali zašto učimo devojčice da teže braku, a dečake ne učimo to isto?

Devojčice vaspitavamo tako da jedna drugu vide kao konkurenciju. Ne zbog posla ili uspeha, što je po mom mišljenju dobra stvar, već zbog pažnje muškarca.

Učimo devojčice da ne mogu biti seksualna bića na način na koji to jesu dečaci.

Feminista - osoba koja veruje u socijalnu, političku i ekonomsku jednakost polova."

Nepravda bez naricanja

Nije, dakle, zbirka Draga Ijeawele (izdata 2017, prevedena na 19 jezika) namenjena isključivo balkanskim muškarcima, ali ni ženama, nema krvi, ni crnih marama, nema majki koje skrivaju sinove od mobilizacije, ili ubica, nema naricanja, ni nepodnošljivog bola. Neko će otkriti šta može da bude najava. Pojaviće se, mnogo je razloga, zapadni političari koji, eto, poštuju žene, da popiju packu, budući da, kazaće nam autorka, žene ne traže njihovo poštovanje, nego jednaki treman.

Pojaviće se i uspešna političarka Tereza Mej, britanska premijerka, ne svojom krivicom: “Lajt feminizam se koristi jezikom ‘dozvola’. Thersa May je britanska premijerka i evo kako je napredni britanski časopis opisao njenog muža: ‘Philip May je u politici poznat kao čovjek koji se sklonio u stranu i dozvolio svojoj supruzi Theresi da zablista”. Dozvolio. (…) Da je Philip May premijer, možda bismo mogli čuti da mu je supruga iz prikrajka ‘pružila podršku’, ili ‘pored njega’, ali nikada nećemo čuti da mu je “dozvolila da zablista'."

Kurs pismenosti i samoodbrane

Sabrani saveti Čimamande Ngozi Adiči tiskana su pouka ženama, deskripcija očiglednih nepravdi, njihovog korena, tragičnih posledica – analiza vlasti sa kojom nema pogađanja, jer je svaki pokušaj kompromisa samoubilački: "Budi svjesna opasnosti od onoga što ja nazivam lajt-feminizmom. To je ideja o uslovnoj jednakosti žena . Molim te, odbaci je u potpunosti. Riječ je o šupljoj, popustljivoj i promašenoj ideji. Biti feministkinja je kao biti trudna.Ili jesi, ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost muškaraca i žena, ili ne vjeruješ“.

Adiči je progresivna poput analfabetskog kursa; žene obučava za samoodbranu, muškarce uči samopoštovanju, susprezanju bahatosti, samovlašća, podnošenja diskriminacije. Tako se, krenimo od poslednjeg, jedan od  saveta za vaspitanje devojčice, može primeniti na oba pola, budući da se temelji na poštovanju različitosti: "Nauči je o postojanju različitosti. Učini različitost normalnom. (...) A time što ćeš je podučiti različitosti, omogućit ćeš joj da preživi u ranolikom svijetu. Mora znati i razumjeti da ljudi u svijetu idu raznim putevima, i da su, sve dok ne škode drugima, ti putevi validni i da ih mora poštovati."

Stigla Čimamanda Ngozi Adiči na Balkan. Delimično tačno, nema je u Beogradu. Pojaviće se, možda i pre nego što žene postanu ravnopravne, recimo jednako plaćene za isti posao. Nekad su bile.

 

Oceni 5