Pred punom salom i uz ovacije publike
Ovuda će proći put premijera Fest 23.

Photo: Miroslav Ilić

FEST: Održana premijera filma „Ovuda će proći put“

„Uživam kad vidim punu salu i uživam što me je Nina pozvala da otvorim njenu premijeru i uživam u još jednom trenutku koji mi se vraća u mislima pre četiri, pet godina kada je bila prepuna sala i to dva puta, na trećoj i četvrtoj godini moje klase kada se osetilo šta znači puna sala i bioskop. Ninina generacija je generacija tajfuna. Klimatska atmosfera srpske kinematografije se menja. Ovaj film Nine Ognjanović je poseban, poput jednog romana“, rekao je u najavnoj reči za film reditelj Darko Bajić, profesor i mentor autorke.

Producent David Jovanović predstavio je ekipu filma i publici se obratio rečima: „Prilično sam siguran da je san svih nas koji upišemo FDU da jednog dana imamo punu salu i premijeru, hvala vam. Kada bih pobrojao sve ljude koji su pomogli da realizujemo ovaj film i ostvarimo ovaj san mislim da bih morao da navedem 300 imena, od kojih je većina tu. Hvala vam što ste pomogli da ovaj san izvedemo i da ga napravimo“.

„Postoji jedna specifična stvar u ovom filmu a to je predivna lokacija i mislim da ne bi ni deset posto uspeli da snimimo od filma da nismo snimali na ovakvoj lokaciji i naišli na tako divne ljude“, izjavio je producent i pozvao meštane sela Topli Do da se poklone publici.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Film će u okviru programa FEST-a biti prikazan i u sredu, 28. februara u 22 časa u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U DKC-u će nakon projekcije filma biti održan razgovor sa ekipom filma. 

Oceni 5