Počeo šesti Bookstan
Faruk Šehić

Photo: Bookstan

Festival koji pomera granice

U Sarajevu je sinoć, promocijama romana Greta Faruka Šehića i Me'med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića otvoren šesti međunarodni književni festival Bookstan; u dnevnom programu predstavljeni su romani Ruždile Adžović, Marieke Lukas Runeveld, Medihe Šehić, Damira Ovčine i Senke Marić. Ovogodišnji Festival ima za cilj susrete pisaca sa publikom i potpisivanje knjiga, budući da su se književnici, kazaće jedan od utemeljivača Damir Uzunović, “razmazili šoljicom kafe pored ekrana na kojem preko Zooma pričaju sa celim svijetom”. “Ovogodišnje izdanje Bookstana vrvijet će od domaćih i regionalnih pisaca i književnih kritičara iza čijih djela u najvećem broju stoji izdavačka kuća Buybook, organizator Bookstana, koja je za ovo izdanje festivala pripremila 25 knjiga domaćih autora, među kojima je 13 novih romana, što je nevjerovatan podatak.”

Pisac i najmlađa čitateljka: Semezdin Mehmedinović potpisuje novu knjiguFaruk Šehić rekao je za XXZ da njegov roman prati porodicu koja je u poslednjem ratu izbačena iz svog grada i kasnije se vraća u njega. Štivo je isprepletano realističnim, ali i naučnofantastičnim detaljima, motivima. “Pojavljuje se fantastični lik Midhold čija je 'dužnost' da spase tu porodicu. Događaje možemo locirati u Zapadnu Krajinu, ali su imana i toponimi namerno 'zamrljani'; pominje se 'naša džamija', ali i 'naša katolička crkva'. Knjiga se u jednom djelu bavi empatijom, na jednom mjestu se kaže 'vjerovatnoje postojala porodica slična našoj na onoj drugoj strani'. Nastala je slučajno kao roman, jer je od mene Semezdin Mehmedinović tražio novelu od deset hiljada riječi, pa sam se razmahao, u gradnji likova, širenju toka radnje, megijskim likovima, nadrealnim prizorima”, kaže Faruk Šehić.

VladimiArsenić konstatuje daa je šesti Bookstan fokusiran na BiH književnost, te da donosi pregršt novih knjiga. “Imali smo priliku da čujemo ekskluzivnu gošću Marieke Lukas Rajnveld, dobitnicu Bukerove nagrade. Verujem da će biti izuzetno interesantno, tu su Semezdin Mehmedinović, Faruk Šehić, Senka Marić, sa novim knjigama, što je meni na prijateljskom i na čitalačkom nivou jako važno”, kaže Arsenić.

Piac i kritičar: Faruk Šehić i Vladimir Arsenić, predstavljanje romana GretaU specijalnom programu Non paper (to je nezvanični prateći slogan Festivala) govoriće Ed Vuliami, Jasmila Žbanić i Damir Šagolj.

Almin Kaplan, Ognjen Spahić, Dragoslav Dedović, Velibor Čolić, Džon Frimen, Selvedin Avdić, Darko Cvijetić neki su od autora koji će govoriti o svojim novim knjigama. Nadaleko poznati prostor u Radićevoj 4 proširen je uređenjem velikog dvorišta koje je postalo izuzetno mesto za okupljanje i razgovore

Oceni 5