Četvrti nastavak kultnog serijala
Matrix 01 S

Photo: IMDb

Film "Matrix" kao priča o transrodnosti

Kada se Matrix pojavio 1999. godine svi su pričali o filmu, pa je brzo osvojio veliki broj filmofila. Bio je to revolucionarni pogled na računare, ljudski rod, ali i na ono osećanje kada se nešto što je u čoveku ne manifestuje spolja, već ostaje u njemu sve dok se ne skupi dovoljno hrabrosti da se nešto preduzme.

Rediteljka Lilly Wachowski danas objašnjava da publika u to vreme mnogo toga nije mogla da pročita. „Film je“, kaže, „javna umetnička forma, te vremenom uđe u kolektivni dijalog. Umetnost evoluira zajedno sa čovekom, pa upravo zbog toga o starim stvarima stalno može da se priča na novi način“. Zahvaljujući tome Matrix se nakon dvadeset godina vidi i kao trans* alegorija, a Wachowski je u jednom intervjuu objasnila kako to funkcioniše.

Kreatorke Lily i Lana Wachowski su trans* žene, ali proces tranzicije nije započeo u doba Matrix filmova. U Netflix dokumentarcu Disclosure one govore o tome da svet u to vreme još uvek nije bio spreman za tu vrstu komunikacije, a posebno za to nisu bile spremne velike korporacije, pa je poslovnih uspeh često značio ostanak u ormaru. Sestre Wachowski su u međuvremenu počele da žive u skladu sa svojim pravim identitetima. Danas se osvrću na prethodni rad, budući da se od kada su se autovale na sve što su radile gleda kroz trans* prizmu. To je, kako ističu još jedan dokaz da umetnost nije statična i da ni jedno delo nije konačno.

Uskoro stiže i četvrti nastavak kultnog serijala, pa ostaje da se vidi u kojem će smeru odvesti autorke, ali i sve ostale.

Oceni 5