Top 12
Bacck 02 S

Photo: IMDb

Filmovi, knjige i putovanje kroz vrijeme

12. Djevojčica iz budućnosti

Ako ste odrastali u devedesetima, vjerojatno ste napeto pratili Djevojčicu iz budućnosti. Glavna junakinja popularne australske TV serije je Alana, 14-godišnjakinja iz 3000. godine koja igrom slučaja završi u kasnom 20. stoljeću te napravi pometnju u životu tinejdžerice Jenny i njezine obitelji. Osim što se mora snalaziti u sasvim nepoznatom (i tehnološki manje naprednom) svijetu, Alana mora spriječiti zle namjere glavnoga negativca Silverthorna, još jednog vremenskog putnika, ali iz 2500. godine. Serija se posebno pamti po zgodnim gadgetima iz budućnosti, poput transduktora, uređaja koji omogućuje pomicanje predmeta snagom misli, ili osobnog računalnog asistenta u obliku narukvice, koji govori, projicira holograme i probija sve moguće elektronske brave.

11. Yankee na dvoru kralja Arthura

Satirični roman Marka Twaina, objavljen 1889. godine, pokazuje što bi se dogodilo kada bi se Amerikanac s kraja 19. stoljeća našao u srednjovjekovnoj Engleskoj. Zapravo, snašao bi se poprilično dobro zahvaljujući svom naprednijem znanju i tehničkom umijeću. Twainovo poznato djelo ekranizirano je dva puta, najprije još u vrijeme nijemoga filma, a zatim krajem četrdesetih kao komični mjuzikl s Bingom Crosbyjem u naslovnoj ulozi.

10. Velika avantura Billa i Teda

Vrlo zabavna SF komedija iz 1989. govori o dva tinejdžera i njihovu putovanju kroz prošlost na kojemu susreću brojne povijesne ličnosti kao što su Napoleon Bonaparte, Ivana Orleanska ili Abraham Lincoln. Premda Bill i Ted nisu najbistriji momci, oni sami će postati povijesne figure u vrlo dalekoj budućnosti zahvaljujući svojoj – rock-glazbi! Film je lansirao karijeru Keanua Reevesa, a dvije godine poslije snimljen je i nastavak Ludo putovanje Billa i Teda, koji se malo više bavi zagrobnim svijetom nego vremenskim paradoksima, ali naravno, sve u duhovitom stilu.

9. Vremenska patrola

Vremenska patrola naziv je književnoga ciklusa poznatoga SF pisca Poula Andersona, koji se sastoji od nekoliko zbirki priča i romana objavljivanih u razdoblju od 1955. do 1995. godine, a govori o organizaciji kojoj je zadatak očuvanje povijesti i budućnosti od prijetnji koje bi mogle dovesti do njihove promjene. Anderson se često bavio motivima putovanja kroz vrijeme i izvan popularnoga ciklusa, a jedan od njegovih zanimljivijih uradaka na tu temu jest i roman Hodnici vremena, koji možete pronaći u hrvatskom prijevodu.

8. Dr. Who

Kultna britanska serija pojavila se još daleke 1963. i sve do danas prati avanture izvanzemaljskog Doktora koji u svom svemirskom brodu TARDIS-u putuje kroz prostor i vrijeme, susreće se s neobičnim stvorenjima i civilizacijama te rješava brojne probleme, nerijetko spašavajući postojanje samoga svemira. Dr. Whoa dosad je tumačilo desetak glumaca (u novije doba izmijenili su se Christopher Eccleston, David Tennant i Matt Smith), a serija je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija u SF žanru.

7. Gle čovjeka

Gle čovjeka Michaela Moorcocka jedna je od najpoznatijih i najkontroverznijih priča o putovanju kroz vrijeme u povijesti SF-a, a njezinu autoru donijela je 1967. godine uglednu žanrovsku nagradu Nebulu. Glavni junak priče putuje dvije tisuće godina u prošlost kako bi upoznao Isusa Krista. Međutim, ono što pronalazi malo je drukčije od onoga što piše u Bibliji, a sve na kraju rezultira poprilično šokantnim obratom… Moorcock je poslije priču proširio u istoimeni roman.

6. Zvjezdane staze: Prvi kontakt

Zvjezdane staze često su se bavile vremenskim zavrzlamama, ali nekako je to najzanimljivije prikazano u Prvom kontaktu (1996.), osmom izdanku filmske franšize. Radnja prati kiboršku rasu Borg koja putuje iz 24. u 21. stoljeće kako bi izmijenila tijek povijesti u svoju korist, a posada Enterprisea na čelu s kapetanom Picardom kreće u misiju spašavanja cijele situacije. U godini 2063., među ostalima, upoznajemo i Zeframa Cochranea, čovjeka bez kojega ne bi bilo famoznog warp-pogona.

5. Anubisova vrata

Kultni roman Tima Powersa (inače lanjskog gosta SFeraKona), maštovit je mješanac SF-a, horora i fantasyja te se općenito smatra jednim od najboljih djela moderne fantastike u posljednja tri desetljeća. Putovanje kroz vrijeme ovdje nas vodi u London početkom 19. stoljeća gdje posjetitelj iz 20. stoljeća postaje dio kompleksnog zapleta koji uključuje galeriju bizarnih likova kao što su drevni egipatski čarobnjaci, vukodlaci koji mijenjaju tijela i zli deformirani klaunovi. Roman Anubisova vrata, objavljen 1983., snažno je utjecao i na popularizaciju steampunk podžanra, koji je vrlo popularan posljednjih nekoliko godina.

4. Vremenski banditi

Uvrnuti uradak Terryja Gilliama, snimljen 1981. godine, prati pustolovine dječaka Kevina i skupine patuljaka koji prolaze kroz vremenske rupe i posjećuju mnoga povijesna razdoblja, a na svom se putu susreću i s bićima iz mitova i legendi. Kultni Vremenski banditi maštovit su i zabavan film za sve uzraste, bogat bizarnim humorom i prožet prikrivenom društvenom kritikom upućenom na adresu materijalizma i konzumerizma. Gilliam se poslije vratio tematici vremenskih putovanja u kultnome filmu Dvanaest majmuna.

3. Terminator

Zli kiborg iz 21. stoljeća putuje u osamdesete kako bi pronašao i likvidirao majku Johna Connora, ključne figure u budućem ratu strojeva i ljudi… Tako počinje SF klasik Jamesa Camerona iz 1984. koji je izrodio još tri nastavka, od kojih se Terminator 2: Sudnji dan smatra najboljim dijelom franšize. Glavni su likovi tijekom serijala svojim postupcima nekoliko puta mijenjali tijek vremena i stvarali paradokse, a cijeloj je zavrzlami pridonijela i spin-off serija Kronike Sare Connor, koja je malo zakomplicirala stvar s alternativnim vremenskim linijama. Već se naveliko šuška o petome Terminatoru, a ljubiteljima serijala svakako preporučujemo film Looper, koji se također bavi putovanjem kroz vrijeme i sadrži nekoliko skrivenih posveta Terminatoru.

2. Vremenski stroj

Premda su i ranije nastajala djela koja su se bavila putovanjem kroz vrijeme (poput spomenutoga Twainova Yankeeja), kratki roman H. G. Wellsa iz 1895. postavio je ključne temelje i elemente cijeloga podžanra, koji su se održali do današnjih dana. Wells svog glavnog protagonista vodi u vrlo daleku budućnost, točnije u godinu 802701., kada na Zemlji obitavaju dvije rase, Eloi i Morloci, koje žive u zastrašujućoj ”simbiozi”. Međutim, Wells tu ne staje, nego ide još milijune godina dalje u budućnost, opisujući konačan nestanak života na Zemlji… Vremenski stroj je zaživio i na filmu, ali preporučujemo prvenstveno verziju Georgea Pala iz 1960., dok modernu ekranizaciju s Guyom Pearceom u glavnoj ulozi slobodno možete zaobići.

1. Povratak u budućnost

Film Roberta Zemeckisa iz 1985. postao je jedan od najvećih hitova osamdesetih, bez kojega je teško uopće zamisliti modernu pop-kulturu, a istodobno je pretvorio Michaela J. Foxa u holivudsku zvijezdu. Marty McFly tipičan je američki tinejdžer koji slučajno otputuje u 1955. godinu, susreće svoje roditelje u mladim danima te potakne niz vremenskih paradoksa koji doslovno ugroze njegovo postojanje. Velik uspjeh filma izrodio je još dva sasvim solidna nastavka, čije se snimanje odvijalo istodobno, a u kojima Marty posjećuje 2015. godinu, a zatim Divlji zapad na kraju 19. stoljeća.

*Tekst prenosimo s portala Plan B

Oceni 5