Festival evropskog filma Palić
Charlatan 2

Film "Charlatan"

Photo: IMDb

Filmovi koje ne treba propustiti

Glavni takmičarski program

Šarlatan / Charlatan

Agnieszka Holland; Češka, Irska, Poljska, Slovačka, 2020.

Uzbudljiva saga o čoveku koji je pomoću svoje isceliteljske obdarenosti spasio milione života u totalitarnim pedesetim godinama XX veka. Reč je o istinitoj priči o Janu Mikolášeku, zaboravljenom češkom iscelitelju, koji je bez formalnog obrazovanja imao izuzetnu sposobnost da uspostavlja dijagnoze koristeći svoju intuiciju i poznavanje biljaka.

Glavni takmičarski program

DAU.Natasha

Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel; Nemačka, Ukrajina, Ujedinjeno kraljevstvo, Rusija, 2020.

Nataša je šefica kantine u tajnom Sovjetskom istraživačkom institutu. Mnogo pije, neprestano priča o ljubavi, upušta se u ljubavnu vezu sa francuskim naučnikom... interveniše Državna bezbednost. Ovo je, koliko radikalna toliko i provokativna, priča o nasilju.

Selekcija Paralele i sudari

Sluškinja / Felix Austria aka Maid-in-Law / ВІДДАНА

Christina Sivolap, Ukrajina, 2020.

Radnja filma smeštena je u austrougarsku provinciju Stanislavov 1900. godine i prikazuje kontroverzni odnos sluškinje Stefanije Čorenko i plemkinje Adele Anger. Ovo je film o životnim strastima, strahovima i trijumfima u kojoj su teme ličnog identiteta, eskapizma, genetskog otkrića i fantazije sjajno protkane među visokim notama humora i kraljevskih slučajnosti u iskrenoj avanturi samospoznaje.

Selekcija Bugarska u fokusu

Fotografija sa Juki / A picture with Yuki / СНИМКА С ЮКИ

Lachezar Avramov, Bugarska, 2019.

Bugarin i njegova supruga Japanka, koji su se upoznali i venčali dok su živeli kao imigranti u Kanadi, planiraju da dobiju bebu, zbog čega putuju u Bugarsku da bi započeli proces vantelesne oplodnje. Međutim, po dolasku su umešani u incident koji oduzima život deteta. Sada, ništa nije kao pre.

Novi mađarski film

Oni koji su ostali / Those who remained / Akik Maradtak

Tóth Barnabás - Mađarska/ Hungary, 2019.

Snimljen po romanu Žuže F. Varkonji, film “Oni koji su ostali” prikazuje proces isceljenja preživelih iz holokausta, viđen očima mlade devojke u posleratnoj Mađarskoj. Film je bio kandidat mađarske kinematografije za najbolji strani film na dodeli nagrada Američke akademije 2019. godine.

Više informacija o programu možete naći ovde.

Oceni 5