Izdvajamo sa Beldocsa
Slikar i lopov film

Film "Slikar i lopov"

Photo: Beldocs promo

Filmovi o umetnosti koje ne smete propustiti

Rodžer Voters: Mi + Oni

SAD, 2019, 119’

Režija: Sean Evans, Roger Waters

Selekcija: Profil

Rodžer Voters, jedan od osnivača i stvaralačka sila iza grupe Pink Floyd, prenosi na ekran svoju priču. U filmu se izvode Votersove legendarne pesme sa albuma Pink Flojda i sa njegovog poslednjeg albuma Is This The Life We Really Want?. Zajedno sa svojim kolegama muzičarima i kreativnim saradnicima, Voters vodi publiku na veoma emotivno i misaono podsticajno putovanje. Film budi inspiraciju svojom snažnom muzikom i porukama o ljudskim pravima, slobodi i ljubavi.

Ništa ne menjaj

Portugalija, Francuska, 2009, 100’

Režija: Pedro Costa

Selekcija: Retrospektiva Pedro Costa

Intimni portret francuske glumice i pevačice Žan Balibar.

Film je nazvan po pesmi Žane Balibar, beležeći iscrpljujući proces rada ove pevačice Ništa ne menjaj istražuje umetničko-kreativni proces, čin učenja i važnost pravljenja grešaka. Pedro Košta  otkriva njen intimni svet u kome se telo izražava kroz senke i pokrete.

Iz filma 'Ništa ne menjaj'

Ruže. Film-kabare

Ukrajina, 2021, 78’

Režija: Irena Stetsenko

Selekcija: Fokus Ukrajina

Tragikomični dokumentarac u kome se istražuje kabaretski žanr: sedam uloga, sedam prikaza ženstvenosti, sedam načina da budeš ono što jesi, sedam životnih krilatica.

U vreme pobuna u Ukrajini nastala je trupa Dakh Daughters, pank kabare sedam umetnica, koje sviraju petnaest instrumenata. Film ih prati dok se pripremaju za prvo izvođenje predstave Ruže, višejezičnog, multi-instrumentalnog i tragikomičnog mjuzikla, koji istražuje ulogu umetnica, žena i građanki u revolucionarnom i ratnom vremenu.

Slikar i lopov

Norveška, 2020, 102’

Režija: Benjamin Ree

Selekcija: Udarni termin

Društveno osvešćena predstavnica umetničke industrije sa mnogo kulturnog kapitala dolazi u dodir sa kriminalcima iz niže klase i sa mračnom prošlošću.    

Očajnički tražeći odgovore o krađi svoje dve slike, češka umetnica pronalazi lopova koji ih je ukrao i sprijatelji se s njim. Nakon što ga pozvala da joj bude model, između njih se stvara neverovatna i neraskidiva veza koja će zauvek povezivati ove usamljene duše.

Sent Kler Cemin, Psiha

SAD, Srbija, Kina, Brazil, Švajcarska, 2020, 61’

Režija: Svetlana Cemin

Selekcija: Srpski takmičarski program

Višegodišnje putovanje stvaranja Psihe, mermernog čamca, sa izletima u opus poznatog svetskog vajara Sent Kler Cemina.

Sent Kler Cemin, Psiha  predstavlja intimni portret umetnika i dubok prikaz stvaranja njegovog remek-dela, Psihe. Ovaj eksperimentalni dokumentarni film snimljen je u periodu od pet godina i odražava proces stvaranja Psihe, od embrionalne faze u umetnikovom studiju u Bruklinu, preko završnih radova u Kini, posete Brazilu odakle potiče, pa sve do krajnjeg odredišta u Klivlendu, u Ohaju.

Oceni 5