Loši momci i fine gorile
King 01 S

Photo: IMDb

Filmski negativci koje volimo

10. Kapetan Barbossa (Pirati s Kariba)

Ruku na srce, piratski kapetan Hector Barbossa pravi je gad kojemu ubijanje i pobuna ne predstavljaju nikakav problem i teško je voljeti takvog junaka. No kada ga je s toliko stila i šarma odglumio Geoffrey Rush, ne čudi da je ispao manje strašan nego što se to činilo na prvu. Shvatili su to i producenti pa su mu u nastavcima davali sve više prostora, ističući njegove vrline. I dalje nije osoba kojoj treba vjerovati, ali da osvaja šarmom – to je neporecivo.

9. Harry i Marv (Sam u kući)

Harry i Marv dvojac su sitnih kriminalaca i provalnika koji su imali tu nesreću da ih prilikom provale u kuću dočeka redovito iritantni Macaulay Culkin u zabavnoj božićnoj komediji Chrisa Columbusa. Klinac će ih naprosto izludjeti, a dvojac će se toliko namučiti da je prvi osjećaj koji izazivaju suosjećanje (nešto poput onog što ga izaziva kojot Mirko S. Zlikovski dok ga maltretira iritantna purica u crtićima), pa do kraja filma samo najmlađi gledatelji navijaju za Macaulaya.

8. Dr. Evil (serijal Austin Powers)

Negativac koji je od svih negativaca na ljestvici, uključujući Magneta, svakako najambiciozniji u svojim zlikovačkim planovima jer kuje globalne zavjere. No kako je riječ o negativcu smrznutom šezdesetih godina, tako su mu planovi zastarjeli pa prave opasnosti i nema. Simpatije osvaja suludom odjećom, humorom i slobodnim duhom te ne uspijeva sakriti i svoju mekšu stranu. U njegovu društvu nikada nije dosadno.

7. Klaun Grimm (Brza promjena)

Jedini put kada je genijalni Bill Murray odlučio stati i iza kamere bila je sjajna komedija Brza promjena, koju je režirao sa scenaristom Haroldom Franklinom. Glavni su junaci priče troje kriminalaca čiji je plan opljačkati banku na Manhattanu, a predvodi ih upravo Murray u sjajnoj ulozi pljačkaša pod maskom tužnoga klauna. Za ovaj je trojac lako navijati.

6. Bonnie i Clyde (Bonnie i Clyde)

U stvarnosti razbojnički dvojac Bonnie Elizabeth Parker i Clyde Chestnut Barrow bio je, sa svojom bandom, odgovoran za ubojstva najmanje devet policajaca i neutvrđen broj civila, a ipak su u medijima toga doba nerijetko bili prikazivani s neskrivenim simpatijama. Pogotovo Bonnie za koju je preživjeli član bande W. D. Jones rekao da nikada nije pucala na policiju. U kultnom su filmu prikazani kao mladi zaljubljeni par koji nikada nije pljačkao nevine, već samo banke (u jednome prizoru Clyde tijekom pljačke odbija uzeti novac od običnoga čovjeka).

5. Porter (Vraćanje duga)

Scenarist Brian Helgeland debitirao je kao redatelj remakeom noir klasika Point Blank Johna Boormana, a odradio je sjajan posao jer je Vraćanje duga uistinu odličan film. U Helgelandovoj je verziji Mel Gibson naslijedio Leeja Marvina i također je odradio jednako dobar posao, uvjerljivo oživjevši kriminalca Portera koji se želi osvetiti bivšem partneru i supruzi jer su ga prevarili i pokušali ubiti. Porter će se tijekom svoje osvete zbog 70 tisuća dolara zaratiti s moćnom kriminalnom organizacijom, a pritom će se i opako napatiti.

4. Magneto (serijal X-Men)

Pravim imenom Erik Lehnsherr (Ian McKellen), poznatiji kao Magneto, vođa je skupine mutanata u opakoj zavadi s ljudima, zbog čega ih sve želi pretvoriti u mutante. Iza tog i još niza drugih podlih planova krije se napaćena duša, antijunak koji se zapravo bori za prava manjina, ali kako nema povjerenja u sustav, stvari je preuzeo u svoje ruke.

3. King Kong (King Kong)

Divovski King Kong jednoglasno se smatrao jednim od najvećih čudovišta u filmskoj povijesti, a originalni je film izazvao pravu lavinu monster-filmova, postavši jedan od najutjecajnijih filmskih naslova svih vremena. Ipak, King Kong možda je samo dimenzijama bio čudovište jer se očito radilo tek o zaigranom i lako zaljubljivom primatu velikog srca. A budući da su ga oteli iz domovine i bacili u lance kako bi ga izložili u cirkusu, srce filmofila mora biti na njegovoj strani.

2. Butch Cassidy i Sundance Kid (Butch Cassidy i Sundance Kid)

Robert Leroy Parker (Butch) i Harry Alonzo Longabaugh (Sundance) sa svojom su bandom odmetnika Wild Bunch bili ponosni vlasnici najdužeg niza uspješnih pljački banaka i vlakova u američkoj povijesti. Na filmu su ih tumačile holivudske zvijezde Paul Newman i Robert Redford, što im je osiguralo simpatije gledatelja. Dodatno su osvajali neuništivim duhom i optimizmom demonstriranim u svakom trenutku, bez obzira na objektivne okolnosti (pljačku bolivijske banke bez poznavanja španjolskoga jezika mogli su počiniti samo oni).

1. Snake Plissken (Bijeg iz New Yorka)

U svijetu bliske budućnosti 1997. godine (kako je to 1981. zamislio John Carpenter) najbolje se snalaze opaki likovi poput Snakea Plisskena. Bivši specijalac i odlikovani ratni junak Trećeg svjetskog rata (za bitke u Lenjingradu i Sibiru) sada se bavi kriminalom i pred njim je odsluženje doživotne kazne, no pokaže se da je još jednom potreban vlastima. Budući da ga je uvjerljivo odglumio Kurt Russell u izdanju prave sirovine iz neke američke zabiti, na prvu ga je malo teže zavoljeti, no bori se protiv licemjerne vlade i nenadjebivi je cinik, što je i više nego dovoljno da pobere simpatije.

*Prenosimo s portala Plan B

Oceni 5