Reciklaža tekstila: Ekološki osvešteni dizajneri
finska moda

Photo: Quarter life

Finska moda za 21. vek

Stare krpe reciklažom postaju nova vlakna i materijali, a potom i nove linije odeće. Modni dizajneri pokazuju pojačano interesovanje za preradu tekstila, što je podstaklo kreiranje jedinstvene dizajnerske odeće i aksesoara.

Dizajnerka Seija Lukkala se 2003. razočarala u neke aspekte modne industrije, gde je radila više od 13 godina. Posmatrala je kako količina materijala koja se baca konstantno raste i kako zaposleni u fabrikama tekstila rade u vrlo lošim uslovima.

Platno sa istorijom

„Seija je odlučila da kreira odeću i modne dodatke od stare odeće i materijala, pa je osnovala Globe Hope“, kaže Miisa Asikainen, koja je u finskoj kompaniji zadužena za internacionalnu prodaju. „Shvatila je da, dok se trože prirodni resursi, sve veća brzina života i posla, te potrošačka kultura modne industrije postaju sve destruktivnije.“

Danas je Globe Hope svetski poznata kompanija, čije se vrednosti zasnivaju na ekologiji, etici i estetici. Njihove kolekcije nastaju kombinacijom korišćenih materijala. Torbe, šeširi, nakit i tašne tako ponovo nastaju, kao i majice, džemperi, haljine, pantalone, jakne, kaputi, mantili i ostalo, kako za žene tako i za muškarce. Džep sa iznošenog kaputa kada se zašije za drugi materijal može postati deo moderne nove torbe.

Kreacije Globe Hope često zadržavaju oznaku originalnog brenda i izgled iznošene garderobe, s naznakama vremena i mesta u kojima je nastala. Tako je, na primer, u jednoj kolekciji iskorišćena jakna švedske vojske, sa pečatom proizvodnje iz 1932.

Promena namene tekstila

Finski dizajneri deo su rastućeg trenda; nositi garderobu nastalu od tekstilnog otpada postala je stvar prestiža. To se uklapa u opštu zabrinutost za zaštitu živtne sredine. Pored Globe Hope, i drugi brendovi širom Skandinavije, kontinentalne Evrope i šire bave se ekološkom proizvodnjom tekstila i svaki od njih ima svoj pristup održivosti. Muka Va, kompanija čije ime zvuči kao finska reč za „prijatno“, proizvodi žensku i dečju odeću napravljenu isključivo od prirodnih vlakana. Tako je ispunila uslove za učešće na Ethical Fashion Showu u Berlinu, koji je orijentisan ka održivosti i ekologiji. Još jedan finski brend, Papu (što znači „pasulj“), proizvodi odeću za bebe napravljenu od pamuka po Global Organic Textile Standard sertifikatu, koji postavlja uslove i društvene kriterijume za čitav lanac snabdevanja tekstila.

Finska kompanija Pure Waste namerno je odustala od boja. Oni sortiraju tekstilni otpad po bojama i kvalitetu kako bi proizveli samo bele, crne ili sive majice i dukseve za žene i muškarce. Prema njihovim proračunima, Pure Waste je dosad sačuvao 200 miliona litara vode – u proseku je potrebno 11.000 litara vode da bi se proizveo kilogram pamuka.

Novi život za stare materijale

U leto 2016, 12 tona polovnog tekstila krenulo je iz jugozapadnog finskog grada Turku za Holandiju. Isporuka je deo pilot projekta Textile 2.0; skupljanje stare garderobe i drugog tekstila krenulo je početkom 2016. Sve se reciklira u Holandiji i koristi za industrijske potrebe Evropske unije, naročito za automobilsku industriju.

Još jedna finska kompanija, Dafecor, koristi tekstilni otpad iz prodavnica odeće da bi napravila druge proizvode, smanjujući tako opterećenje životne sredine. Mi štedimo višak tkanine koji bi inače otišao na deponije na kojima se spaljuje otpad“, kaže direktor Risto Saha. „Reciklažom od toga pravimo vlakna i dajemo proizvodima novi život.“

Dafecor proizvodi podloge za parkete, mebl i, za tehničke potrebe, specijalne tepihe koji upijaju vodu, tečnost, laka ulja i hemikalije. „Ekologija sama po sebi nije jedini cilj“, kaže Saha. „Ona je deo šire slike društvene, ekonomske i ekološke održivosti u Finskoj.“

*Tekst prenosimo sa portala This is Finland

Oceni 5