Komuniciramo telepatski, cilj nam je bolji i pravedniji svet
Cossmo 02 S

Photo: imgstocks.com

Formirana neformalna grupa „Samoodstojanje“

„Samoodstojanje“ je neformalna grupa mislilaca i misliteljki, neintelektualaca i neintelektualki, kao i zavisnih intelektualaca i intelektualki slobodnih shvatanja koji međusobno razmenjuju lajkove na društvenim mrežama, a čija je neformalna predsednica Sandra Dančetović, filološkinja, kulturološkinja i novinarka XXZ magazina.

„Kada kažem da međusobno razmenjujemo lajkove na društvenim mrežama, tu pre svega mislim na Sharleen Spiteri, pevačicu i kompozitorku čuvene grupe Texas, koja mi je na Instagramu lajkovala čak dva komentara – od kojih je jedan srčan i osećajan, a drugi beskrajno duhovit, što je osećajna i duhovita žena poput nje umela da prepozna“, poručuje Dančetović i dodaje da su se one „tu negde prepoznale“.

Od tada su velike prijateljice, kao i ostatak članova neformalne organizacije „Samoodstojanje“ poput Amy Poehler, Tine Fey, Oprahe, bračnog para Obama, bračnog para Beyonce, Emme Thompson, kao i preminulih članova koje prerana smrt nije sprečila u priključivanju ovoj neformalnoj grupi, a to su Alan Rickman, David Bowie, Anthony Bourdain, Michael Hutchence i mnogi drugi.

Na pitanje o tome kako komentariše to što mnogi članovi „Samoodstojanja“ nisu živi, Dančetović kaže da je „to tačno, ali da smrt nije kraj života i da ne treba biti prepreka u društvenom delovanju, naročito ako je reč o borbi za pravedne ciljeve, a mi se borimo za bolji, lepši, pravedniji svet, za znanje, jednakost, kreativnost i progres. Zato nijedna prepreka ne treba da postoji da bi se ovoj grupi pristupilo. Nemamo članske karte, nismo registrovani, nemamo sedište, svoje prostorije, niti se sastajemo negde. Kao što i samo ime organizacije kaže – držimo se na samoodstojanju i komuniciramo telepatski ili lajkovima, ali ni u čemu nismo isključivi. Zato je naša organizacija vrlo inkluzivna i svako ko želi može da joj se priključi ili je napusti, a da nas i ne obavesti o tome“, konkretna je Dančetović.

Upitana da li postoji mogućnost da se „Samoodstojanje“ na neki način registruje, Dančetović izričito tvrdi da je tako nešto nemoguće, ali ističe da je baš iz tog razloga njihova organizacija večna, večita i zapisana u vremenu.

„Budući da smo internacionalna, intergalaktička, introvertna i intermundijalna organizacija, registracija kao takva samo bi obesmilila naše ciljeve i misiju. Zamislite da treba da se povlačim po APR-u i sličnim državnim institucijama, da tražim članovima i članicama izvode ne starije od šest meseci, potvrde o životu i smrti... To bi zaista bilo smešno i tužno istovremeno. Mislim da tu ni Oprah ne bi pomogla, tako da nikakva registracija ne dolazi u obzir“, izričita je Dančetović, koja ovom prilikom zaključuje da neformalnih organizacija sačinjenih od mislećih i osećajućih pojedinaca koji se međusobno poštuju treba da bude što više.

Oceni 4.2