Priroda bez ljudi u delima Zorana Osrečaka

Galerija: Lijepa naša (u kvadratu)

Zoran Osrečak (1962.) fotograf je koji djeluje u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu. Fotografijom se bavi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon završene Škole primjenjene umjetnosti u Zagrebu, odsjek fotografije, radi kao profesionalni fotograf i snimatelj.  Siječnja 2018. imao je izložbu “Lijepa naša (u kvadratu)” u zagrebačkoj Galeriji svratišta Cinkuš.

Marijan Grakalić je o Osrečakovom radu napisao sledeće: “Smještajući svoje fotografske panorame u kocke i pri tome dopuštajući da se u njima nazire tendencija ka monokromnom i pastelnom koloriranju, te pomno studirane slike prirode na kojima nema ljudi, a ni životinja (osim ptica na dvije i leptira na jednoj), ostavljaju dojam čuvene Schröedingerove mačke, istodobno ni žive ni mrtve. One nas uvode u jedan odmaknuti pogled na stvarnost tražeći i omogućujući da se u svakom konktretnom slučaju osjeti taj univerzalni dodir zatečenosti i neponovljivosti kojeg bilježe.

Fotografije Zorana Ostrečaka donose rijedak i važan senzibilitet fotografske estetike koja nije antropocentrične prirode. Dapače, u predjelu napuštene panorame osjeća se napuštenost čovjeka, a priroda se uzdiže kao nezaobilazno, postojano i na svoj način sveto”.

Specijalno za XXZ magazin, autor Zoran Ostrečak  ustupio nam je svoje radove za ovu nesvakidašnju, uzbudljivu fotogaleriju.

Oceni 5