Vera u društvo vraća krov nad glavom

Galerija: Portreti beskućnika u kućnom okruženju

Dok nam 2017. polako izmiče, žal za onim što se dogodilo pre samo šest, u najgorem slučaju jedanaest meseci, preplavljuje univerzum, te ono što smatramo čovečanstvom. Tako je ovo vreme za liste najboljih u ovome i onome, te za veličanja ovogodišnjih uspeha koji će uskoro postati prošlogodišnji, pa je to dobra prilika da izdvojimo i projekat fotografkinje Rosie Holtom, koji ima za cilj da vrati bar delić dostojanstva onima kojima je isto odavno uskraćeno.

Ova talentovana umetnica, koja već dugo volontira u jednom skloništu za beskućnike u Londonu, odlučila je da portretiše one koji žive na ulicama ovog grada, a obasjane mekanim svetlom koje ne eksploatiše stereotipe u okviru kojih ih društvo posmatra. Tako crno-beli portreti otkrivaju ono što svaki pojedinac jeste, ili želi da bude, te pružaju mesto na svetu koje svako od nas zaslužuje.

Rosie Holtom tako beskućnike ne prikazuje kao korisnike droga koji su izgubili razum, već kao pojedince koji imaju želje i planove, a deo svojih fotografija pristala je da podeli i sa čitaocima XXZ magazina, a uz poruku da bismo možda „ponekad mogli ponovo da poverujemo u dobre namere čovečanstva“.

Tagovi

Oceni 5