Marko Stamatović, primenjena fantastika

Galerija: Slovenska mitologija

U bogatoj karijeri Marka Stamatovića, rođenog Kragujevčanina, među značajnijim nagradama su one za najbolju fotografiju Windows 7 sistema kompanije Microsoft, kao i priznanje Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju tokom 2011. godine. Stamatović je, inače, objavljivao radove u mnogim publikacijama i časopisima kao što su Politika, REFOTO, Novi Magazin, Svetlost, CityWalker, Digital, Digital camera, Danas, Blic, National Geographic Srbija, Smithsonian Magazine . Autor  je 20 samostalnih izložbi.

Nedavno je nekoliko svetskih magazina donelo velike priče o novom Stamatovićevom poduhvatu, setu o slovenskoj mitologiji.

Za XXZ magazin, autor objašnjava: “Slovenska mitologija se sama po sebi nametnula zbog svih tih fenomenalnih priča i likova koji nisu iz nekog razloga bili obrađivani od strane drugih fotografa. Ovim setovima hoćemo da se vratimo dobroj, staroj izvornoj fotografiji na taj način što pokušavamo da izvučemo sve iz kamere, tj sirovog snimka, dok se Photoshop tu pojavljuje samo u tragovima. Setovi o Mitologiji su snimani po celoj Srbiji, po Kopaoniku, Bešnjaji, Staroj planini i svuda gde možemo da nađemo lepo i bajkovito mesto koje će dati tu posebnu atmosferu koje zahtevaju ovakve fotografije...”.

Oceni 5