Tosca Joséphine Weinfeld: Fotografkinja u zaleđenoj zemlji čuda

Galerija: Tromsø - Sneg je bio hladan

Tu negde, oko sredine januara, na pola prolećne zime, prinuđeni smo da uvezemo nekoliko zimskih fotografija iz prijateljske Norveške. Primorani da potražimo zimske prizore van rodne grude, koja više ne liči ni na zimu, ni na proleće, pronašli smo fotografkinju Toscu Joséphine Weinfeld, koja nam je rado izašla u susret, te nam pozajmila komadić svoje zimske idile.

Prizori potiču iz grada Tromsø, koji iz milošte zovu i "Pariz severa", čiji vazduh, te pejzaži, kako kažu, nude preporod za sva čula. Grad ima oko 70 hiljada stanovnika, te se nalazi  visoko iznad polarnog kruga, tamo gde se završava nepregledna pustoš Laponije i počinju planine i fjordovi. Najpoznatija turistička atrakcija grada je Arktička katedrala ili Tromsdalenska crkva, koju zovu i Norveška opera, a zbog sličnosti sa čuvenom građevinom u Sidneju.

Tosca Joséphine Weinfeld je rođena 1990. godine u Briselu, a živi i radi u Varšavi, gde je završila istoriju umetnosti. Njena strast prema putovanjima vidi se i na njenim fotografijama, u kojima kombinuje bogate pejzaže sa osećajem intimnosti, te bliskosti, pa tako posmatrača uvodi u dimenziju u kojoj se irvasi ne boje ljudi.

Oceni 5