Upozorenje za ceo svet

Galerija: Umetnici protiv zabrane abortusa u Poljskoj

Poljska sa ljudskim pravima kuburi već nekoliko decenija, pa je još od 1993. godine abortus bio dozvoljen samo u slučaju incesta ili silovanja, ako je ugrožen život majke, ili u slučajevima kada je jasno da fetus neće dugo poživeti nakon rođenja. Ionako strašnu situaciju pogoršali su dodatni zakonski koraci, pa je 22. oktobra 2020. godine poljski Ustavni sud, uz podršku vladajuće desnice, još više pooštrio ionako nazadne mere, te je abortus zabranjen i u slučaju malformacije ploda.

Pored pomenutog, u Poljskoj je i dalje u usponu mržnja i nasilje prema LGBTIQ populaciji, nakon što je 2019. godine oko 100 administrativnih oblasti proglašeno „LGBT slobodnim zonama“. Pripadnici populacije su uplašeni, budući da je Andrzej Duda posle izbora ostao na mestu predsednika, te nastavio sa svojom anti-gej kampanjom, da bi nekoliko meseci kasnije prešao na mizogine teme.

Protestuje se u mnogim poljskim gradovima, a pokretu su se pridružili i umetnici. Calvert žurnal je objavio ilustracije koje dodatno osvetljavaju problem, te ističu besmislenost primitivnog ponašanja.

Oceni 5