Oliver Curtis: O nekonvencionalnim turistima

Galerija: Zakulisne radnje najvećih svetskih atrakcija

Oni koji posećuju velika svetska čuda, poput Tadž Mahala u Indiji, lako se upletu u mikrokosmos prizora, te zaborave na sitnice i male ljudske nepravilnosti. Fotograf Oliver Curtis se ne hvata u takve zamke, te beleži scene koje turisti uglavnom ne primećuju. U seriji fotografija Volte-face on predstavlja scene čije postojanje zasenjuju veličine poput Stounhendža, Mona Lize, te Lenjinove grobnice.  Prizori koje on bira možda ne oduzimaju dah, ali priči daju novu dimenziju, te tuđe daljine pakuju u privatnu istinu.

Ideju za ovaj projekat dobio je 2012. godine, prilikom posete piramidi u Gizi. Za razliku od ostalih posetilaca, pogledao je iza sebe, a suprotno od piramide, te ostao fasciniran onim što je video. Naime, video je golf teren u izgradnji, te kontrast između zelene površine terena i smeđe okoline. Iako je pomislio da možda nije u redu da, dok se nalazi pred jednim od najvećih svetskih čuda „gleda u pogrešnom smeru“, ipak je napravio fotografiju za koju se kasnije ispostavilo da govori o situaciji isto koliko i sama piramida, ako ne i više.

Curtis je pristao da sa čitaocima XXZ magazina podeli deo svojih fotografija, a ostatak priče može da se pronađe u njegovoj knjizi ili na web-sajtu.

Oceni 5