Kazi Md. Jahirul Islam: Deca ponoći

Galerija: Život uprkos svemu

Ako prosečnog građanina sveta upitate o Indiji, počeće da vam priča o začinima, Festivalu boja, a onaj upućeniji možda i o velikim razlikama između bogatih i siromašnih. Da je fotografija snažnija od bilo koje reči, dokazuje i ono što radi fotograf Kazi Md. Jahirul Islam, budući da prizori koje beleži opisuju život u dalekoj zemlji bolje od bilo kojeg povratnika sa dalekog puta.

Rođen je 1992. godine u Bangladešu, te je od najranijih dana okružen siromaštvom koje donekle maskiraju vibrantne boje i osmesi koje ni prljavština ne uspeva da sakrije. Upravo zbog toga je počeo da se interesuje za živopisne ljudske sudbine, da ih traži, i pokuša da dokuči razloge za sreću onih koji, prema zapadnjačkom poimanju života, uopšte ne bi trebalo da ih imaju. Njegove fotografije kao da stoje nasuprot rečenici kojom počinje roman Deca ponoći Salmana Rušdija: „Rođen sam u gradu Bombaju…davno jednom, u dobro staro vreme“, te ilustruju život koji možda nije uvek dobar, ali svakako pruža razloge za sreću.

Kazi je pristao da čitaoce XXZ magazina povede u šetnju kroz predele koje istražuje, te im uz pomoć svojih fotografija ponudi objašnjenje, te dokaz da sreća nije uvek para puna vreća.

Oceni 5