Abhazija, jedna priča

Galerija: Zub vremena u arhitekturi prošlosti

Francuski fotograf Aurelien Villette otputovao je u Abhaziju, a da bi posmatrao kako flora polako proždire ono što je zidano ljudskom rukom.

Tako je nastao projekat čiji je cilj da izaziva posmatrače, te ih motiviše da razmišljaju o napuštenim mestima koja su fotografisana, o njihovoj prošlosti i budućnosti, kao i razlozima zbog kojih su prepuštena raspadanju. U Abhaziji je proveo samo 30 dana, ali mu je to bilo dovoljno da obiđe različita sela i gradove, da stigne do obale, i fotografiše brojne ruševine. Vreme je proveo u pešačenju i vožnji gradskim i međugradskim prevozom, što mu je omogućilo da oseti puls ove zemlje, te da lakše pronađe mesta koja ga inspirišu.

Tragajući za ruševinama, Villette je zaključio da mesta koja su nekada pripadala Sovjetskom savezu i dalje podsećaju na prizore sa starih razglednica, samo što su danas prekrivena debelim slojem zelenila, koje se stopilo sa metalnim i betonskim elementima, kreirajući tako mutanta koji stoji na granici između onoga što je bilo i onoga što tek dolazi.

Oceni 5