Odgovarajuća reprezentacija u medijima: *Trans i ne-binarna zajednica
Sppec 01 S

Photo: Zackary Drucker

Fotografije kao alati za bolju vidljivost

Glavna i odgovorna urednica Lindsay Schrupp objasnila je da će fotografije pomoći da grupe koje se ne uklapaju u tradicionalna shvatanja roda postanu vidljivije, te da se u medijima predstavljaju na odgovarajući način. Tako Gender Spectrum kolekcija fotografija medijima nudi ilustracije koje dobro predstavljaju one koji se ne identifikuju sa rodom koji im je dodeljen na rođenju, te ih prikazuju kao ljudska bića koja imaju svoje karijere, porodice, talente, strasti, prijatelje, privatne živote – kao ljude koje svakodnevno srećemo na ulici, u prodavnici, u gradskom prevozu.

Ovaj korak je značajan zbog toga što se *trans osobe retko prikazuju kao one koje su u kontaktu sa ostatkom društva, te učestvuju u javnom životu, pa se često prikazuju na neodgovarajuće načine koji su uglavnom destruktivni. I tu na scenu stupa Gender Spectrum kolekcija koja sadrži oko 200 fotografija koje su zavedene pod uobičajene kategorije: Relationships, Work, Technology, Health, School i Lifestyles.

Fotografije su delo Zackarija Druckera, te izgledaju kao mali korak, ali su zapravo veliki napredak u smeru vidljivosti i jednakosti. *Trans zajednica ima dugu istoriju u kojoj je bila prinuđena da raskida sve veze sa društvom, a kako bi mogla da živi svoje autentične živote, što je bolno i prilično opasno. Vreme je da se tome stane na put i da se prekinu toksična pravila koja ne služe ničemu drugom nego da nanose ogromne štete i uništavaju živote onih koji su hrabri i čijim bi stopama zapravo trebalo krenuti, budući da vode ka slobodi, te znače živote koji su istiniti uprkos svemu.

 

Oceni 5