Bon appétit
Potet 01 S

Photo: Pinterest

Francuski krompir

Pitam se samo da li ste skužili šta se danas kuha? Evo da vam napišem: Patatoes bouilli avec des saucisses et des oeufs dans l'oncle crème de façon. Da ne bi bilo zabune – izmučio sam se puno više na francuski prijevod naziva ovog dobrog seljačkog jela nego na samo kuhanje. A u “originalu” bi vam to značilo Kuhani krompir s kobasicama u umaku od vrhnja na Stričev način. Orkodindio ke titolo, a? A ja to, onako po seljački, zovem samo Francuski krompir.

Ajde “laisse aller faire cuire” što bi bilo “idemo kuhati”. Jednostavniji je ovaj moj repcet nego taj francuski.

Za ovo će vam trebati oko kilogram srednje velikih krompira. Može i desetak deka više, ali nikako manje. Osim krompira kupite i tri-četri malo prosušene kobasice koje se dadu kuhati. Najbolje bi vam bilo da uzmete nekakve prosušene pečenice, ali dobro mogu poslužiti i kranjske kobase iako sam ovih dana ljut na Kranjce i njihovo zezanje naših kamiondžija. Da ne pričam o Savudrijskoj vali, jer bih vam odmah izričito zabranio kranjske kobasice barem do našeg ulaska u EU.

Osim kobasica treba ju vam i jaja. Kokošija, da ne bi bilo zabune. Pet komada. Ako imate mala jaja, mislim ako na primjer doma imate prepeličja jaja, onda je omjer : osam prepeličjih za jedno kokošije. Onako odoka. Također će vam trebati i jedno i pol vrhnje za kuhanje. Malo soli, papra i jedna žlica vegete. I to je sve. Kao što vidite vrlo zdrava i nemasna hrana – nismo upotrijebili ni kap ulja – sva masnoća je ona iz vrhnja i malo iz kobasica.

Pazi sad vamo.

Krompir stavite kuhati s korom. U drugi lonac stavite kuhati četiri jaja (brojkama: 4 kokošja jaja ) – koja god imate, mala ili velika. Neka se kuhaju utvrdo. A u treći lonac stavite kuhati one kobase, dmaće pečenice. Mogu i one Purisove. Ipak sam ljut na Kranjce. Hudič.

Kad se krompir skuha, uključite pećnicu i stavite je na 200 stupnjeva neka se zagrije dok vi gulite vrući krompir. I dok vi tako gulite i gulite i pomalo pušete u prste morate istovremeno paziti na jaja. Ona što se kuhaju. U stvari već su trebala biti kuhana i oguljena, a bogme i kobase su već kuhane. Njih ostavite u vodi dok god ne ustrebaju za “repcet”.

Sada uzmite jednu pirofilu, što će reći jednu vatrostalnu zdjelu ili obični dublji pleh. U to narežite krompir, jaja i kobasice – sve to na ploške i to ne jako debelo nego onako po vašem guštu. Lagano posolite i popaprite i još laganije sve to skupa malo pomješajte. Lagano, lagano da se krompir ne razbuca. U jednu zdjelu sada stavite ono vrhnje za kuhanje - vrhnje i pol (što bi bilo 3 dl), dodajte ono peto svježe jaje, žličicu vegete, malo soli i malo papra i sada to sve skupa umutite. Ja dodam i jedan dl mlijeka, ali nije baš da se mora. Taj preljev sada prelijte preko krompira, jaja i kobasica i laganice protresite pirofilu da se umak ravnomjerno svugdje zavuče.

Stavite sve skupa u pećnicu i neka se tako radi oko 30-40 minuta sve dok se ne zapeče kako treba. Dok se to radi možete očistiti malo zelene salate, malo crvenog radića i šaku rukole, sve to posolite izmješajte i začinite uljem i octom i dok ste se s tim zabavljali i krompir je već gotov. Ovo je bila salata za uz Patatoes bouilli ...

Orkodindio, zaboravio sam vam reći za vino!!! Manaća. Ma be, ako se sami niste sjetili onda niste ni zaslužili da vam ja dajem upute. Uz ovo ide kakav rashlađeni chardonay, a ni pinot ne legne loše. Ako nemate baš ništa od toga, onda je i voda špinovača jako dobra. To je ona obična iz špine.

Bon appétit.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5